Več držav naj bi kršilo embargo na prepoved prodaje orožja v Libijo. Foto: EPA
Več držav naj bi kršilo embargo na prepoved prodaje orožja v Libijo. Foto: EPA

Države so "rutinsko in včasih očitno dobavljale orožje, pri tem pa vložile le malo napora, da bi to prikrile", piše v povzetku enoletne študije strokovnjakov ZN-a.

Jordanijo sumijo, da je urila enote uporniškega generala Halife Haftarja, ki je aprila sprožil ofenzivo za zavzetje Tripolisa. Združeni arabski emirati, ki prav tako podpirajo Haftarja, naj bi njegove enote podpirali tudi z napadi z bojnimi letali.

Turčija, ki podpira mednarodno priznano libijsko vlado premierja Fajeza Al Saradža, je njegove sile oskrbovala z vojaškim materialom od oklepnih vozil do brezpilotnih letal.

"Obe strani v konfliktu sta v nasprotju z embargom prejemali orožje in vojaško opremo ter tehnično podporo," kaže poročilo, ki so ga članicam Varnostnega sveta ZN-a izročili 29. oktobra.

Dokument na 85 straneh, ki ima več kot 300 strani prilog, vsebuje fotografije, zemljevide in kopije seznamov ladijskega tovora, ki je bilo po morju prepeljano v Libijo.

Pristojni odbor Varnostnega sveta ZN-a naj bi o poročilu razpravljal in ga potrdil konec meseca ter ga nato verjetno objavil decembra, navaja AFP.

Haftar vodi ofenzivo za zavzetje Tripolisa

Haftar, ki vodi samooklicano Libijsko narodno vojsko (LNA), je na začetku aprila sprožil veliko vojaško operacijo za zavzetje prestolnice Tripolis, s katero želi zrušiti mednarodno priznano vlado. Njegove sile sicer nadzirajo vzhodno Libijo in večino oaz in naftnih polj na puščavskem jugu države.