Iranski predsednik se je na obsodbe mednarodne skupnosti odzval dokaj mirno in inšpektorje pozval, naj pregledajo obrat v Qomu. Foto: EPA
Iranski predsednik se je na obsodbe mednarodne skupnosti odzval dokaj mirno in inšpektorje pozval, naj pregledajo obrat v Qomu. Foto: EPA
Iran
Iran trdi, da razvijajo uran izključno v miroljubne namene. Foto: EPA

Iran je v petek šokiral mednarodno skupnost, ko je priznal, da gradi še en objekt za bogatenje urana v bližini svetega mesta Qom, medtem ko je bila do zdaj uradno znana le centrala v Natancu. Številne zahodne države so Teheran že obtožile, da Iran z gradnjo novega obrata krši pravila Združenih narodov, predsednik Ahmadinedžad pa vztraja, da obrat gradijo skladno z vsemi pravili svetovne organizacije in da je tudi ta obrat namenjen bogatenju urana v izključno miroljubne namene.

"Nobenih težav nimamo z nadzorom našega obrata. Ničesar se ne bojimo," je na tiskovni konferenci v New Yorku povedal iranski predsednik, ki je voditeljem, ki so obsodili gradnjo novega objekta, sporočil, da so naredili veliko napako, ki jo bodo še obžalovali. Povedal je, da je gradnja novega obrata za bogatenje urana popolnoma zakonito.

"Mednarodno agencijo za jedrsko energijo smo dejansko obvestili 18 mesecev prej, preden bi bilo treba, poleg tega so inšpektorji dobrodošli, da obrat popolnoma pregledajo," je povedal Ahmadinedžad, ki je izrazil tudi upanje, da bodo pogovori med šesterico in Iranom, napovedani za četrtek, 1. oktobra, "nekam pripeljali".

Ban Ki Mun pozval Iran k poslušnosti
Medtem je zaskrbljenost zaradi bogatenja urana v Iranu izrazil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Ban je Iran pozval, naj spoštuje vse resolucije Varnostnega sveta v zvezi z jedrskim programom in da naj pospešeno sodeluje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo, da bi rešili to vprašanje.

Izrael: pričakujemo jasen odgovor na iransko potezo
Izrael kot oster nasprotnik Irana je po razkritju novice dejal, da je to dokaz, da se želi Teheran oborožiti z jedrskim orožjem. Izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman je dejal, da Izrael pričakuje jasen odgovor Zahoda na zadnje dogodke, ob tem pa kot časovni mejnik postavil 1. oktober.

Iz urada vrhovnega verskega voditelja, ajatole Alija Kameneja, so sporočili, da naj bi novi obrat začel delovati kmalu.

Mednarodna skupnost se drži za glavo
Ostre kritike na račun Irana so v petek padale z vseh strani. Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da Iran odkrito krši mednarodna pravila, ki jih morajo spoštovati vse države članice, in dodal, da mora Teheran na prihodnjih pogajanjih s šesterico držav razkriti vse svoje načrte.

Kritike so Teheranu ob robu zasedanja skupine G20 v Pittsburghu izrekli tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, britanski premier Gordon Brown, nemška kanclerka Angela Merkel, pozivu, naj Iran popolnoma razkrije svoje jedrske ambicije, pa sta se pridružili tudi Rusija in Kitajska. V nasprotnem primeru bodo morale iranske oblasti odgovarjati mednarodni skupnosti in se spopasti z morebitnimi še strožjimi sankcijami.