Pakistanci še vedno ne morejo verjeti, da priljubljene nekdanje premierke ni več med njimi. Foto: Reuters
Pakistanci še vedno ne morejo verjeti, da priljubljene nekdanje premierke ni več med njimi. Foto: Reuters
Kopanje groba
Butovo so pokopali ob grobu njenega usmrčenega očeta. Foto: Reuters
Nemiri v Pakistanu
Jezni privrženci Butove so zažigali vozila in poslopja. Foto: Reuters
Slovo od Benazir Buto

Medtem ko se je na tisoče žalujočih zbralo na pogrebnih slovesnostih za ubito Benazir Buto v njenem rojstnem kraju, je položaj v državi dosegel vrelišče. Predsednik Pervez Mušaraf je sicer pozval k umirjanju razmer, a jezni in užaloščeni privrženci Butove so se zbrali na demonstracijah po vsej državi, pri tem pa jih je bilo ubitih več kot 30. Z jedrskim orožjem oborožena država se je tako znašla v najhujši krizi v svoji 60-letni zgodovini.

Al Kaida se hvali z atentatom
Pakistanske oblasti so prepričane, da za ubojem nekdanje premierke Butove stoji teroristična mreža Al Kaida. Podatki pakistanskih obveščevalcev namreč kažejo, da je atentat organiziral eden od vodilnih članov Al Kaide Bajtulah Mesud, ki je eden najbolj iskanih islamskih skrajnežev v državi in naj bi se nahajal v nemirni pokrajini Južni Vaziristan ob meji z Afganistanom.

Obveščevalci so prestregli telefonski klic, v katerem je Mesud enemu od skrajnežev čestital za uspešen napad na Butovo. Mesud naj bi stal tudi za samomorilskim napadom na Butovo ob njeni vrnitvi iz izgnanstva letos oktobra, ko je bilo ubitih okoli 140 ljudi, vendar jo je ona odnesla brez poškodb.

Trditve oblasti niso prepričale privržencev Butove, kot tudi ne nekaterih na Zahodu, ki so skeptični do vpletenosti Al Kaide. Londonski Times ugiba, da bi bili med naročniki uboja lahko visoki predstavniki pakistanske tajne službe, s katerimi je bila Butova že dlje časa v sporu.

V Butovi Pakistanski ljudski stranki zavračajo poročila o vpletenosti Al Kaide in od oblasti zahtevajo trdne dokaze za omenjene trditve. Tiskovni predstavnik stranke meni, da je vlada živčna in skuša prikriti svoj neuspeh pri zagotavljanju varnosti za nekdanjo premierko.

Smrt zaradi udarca z glavo
Butova sicer ni umrla zaradi strela v vrat ali delca bombe, kot so sprva menili, ampak zaradi udarca z glavo v strešno okno avtomobila ob pritisku eksplozije, je sporočilo notranje ministrstvo. V njenem telesu niso našli nobenega naboja ali delca bombe. Napadalec je sicer trikrat streljal proti njej, vendar je ni zadel, nato pa se je razstrelil in ubil več kot 20 ljudi.

Buto: Za mojo smrt krivite Mušarafa
Olje na ogenj že tako napetih razmer je prililo razkritje pisma, ki ga je prva premierka v muslimanskem svetu poslala svojemu ameriškemu zaupniku in v katerem je zapisala, da če jo ubijejo, bo del krivde nosil tudi Mušaraf.

Pri tem je navedla zavrnitev premierjeve vlade njene prošnje po dodatnih varnostnih ukrepih po tem, ko je bila tarča napada že oktobra. "Če bo Bog dal, se ne bo zgodilo nič," je pisala svojemu prijatelju in svojemu ameriškemu predstavniku Marku Sieglu. "A želim le, da veš, da če se, bi za to krivila Mušarafa."

Opozicija poziva k bojkotu volitev
54-letno Butovo, ki je bila ubita v četrtek, ko je zapuščala predvolilno zborovanje v Ravalapindiju, so pokopali v njeni rojstni vasi Larkana v provinci Sindh na jugu države. Na pogreb v Pakistanu je iz Dubaja prispel tudi soporog pokojne političarke Asif Zardari.

Butova se je potegovala za svoj tretji premierski položaj, ko so jo ubili. Umrla je le dva tedna pred pakistanskimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo kljub atentatu ostale takrat, kot so napovedane - 8. januarja.

Medtem je vodja opozicije in nekdanji pakistanski premier Navaz Šarif, ki ga je z oblasti vrgel ravno Mušaraf, že napovedal bojkot volitev in zahteval takojšen odstop predsednika Mušarafa ter Pakistance pozval k splošni stavki. Šarif je takoj po potrditvi smrti Butove pristašem njene stranke še prisegel, da bo od zdaj naprej on vodil njihov boj.

K. S./G. V.

Slovo od Benazir Buto