Benazir Buto je bila rojena leta 1953, njen oče Zulfikar Ali Buto pa je bil ustanovitelj Pakistanske ljudske stranke. Pozneje je bil tudi predsednik države, med letoma 1971 in 1977 pa tudi premier. Foto: EPA
Benazir Buto je bila rojena leta 1953, njen oče Zulfikar Ali Buto pa je bil ustanovitelj Pakistanske ljudske stranke. Pozneje je bil tudi predsednik države, med letoma 1971 in 1977 pa tudi premier. Foto: EPA

Benazir Buto je bila rojena 21. junija 1953. Njen oče je bil ustanovitelj Pakistanske ljudske stranke in je bil, tako kot ona, umorjen. Vojska ga je usmrtila leta 1979. Izobraževati se je začela v Pakistanu, nato je odšla v ZDA, kjer je končala kolidž v Radcliffu, univerzitetno izobrazbo iz političnih ved pa dopolnila na harvardski univerzi. Med letoma 1973 in 1977 je končala študij iz filozofije, politologije in ekonomije na Oxfordski univerzi. Nato pa se je vrnila v Pakistan.

Po njeni vrnitvi je bila v priporu, do leta 1984, ko ji je bilo dovoljeno oditi v Veliko Britanijo. Tam je postala voditeljica očetove Pakistanske ljudske stranke. Do leta 1988, ko se je lahko vrnila v državo in zmagala na volitvah, je v Franciji zaradi zastrupitve umrl še njen brat Šah Navaz.

Leta 1988 so bile volitve razpisane po smrti general Zia Ul Hak. Zanj je bila usodna skrivnostna letalska nesreča. Na volitvah je zmagala in postala premierka Pakistana, a jo je dve leti pozneje predsednik Gulam Isak Kan razrešil zaradi obtožb o korupciji. Nasledil jo je Navaz Šarif.

Na volitvah leta 1993 je zopet zmagala in nasledila Šarifa. Na oblasti pa je ostala le tri leta, saj jo je razrešil predsednika Faruk Legari. Nekaj tednov pred tem je bil njen brat Murtaza, ki je bil obtožen sodelovanja s teroristi, ubit v Karačiju.

Leta 1999 je prostovoljno odšla v tujino, sodne oblasti v Pakistanu pa so jo obsodile zaradi korupcije, a je pozneje višje sodišče to obsodbo zavrnilo. Kljub temu se v državo ni želela vrniti.

Lani se je s svojim rivalom Šarifom pridružila Zavezništvu za obnovo demokracije, a sta se hitro sprla pri vprašanju strategije, kako ravnati z Mušarafom, ki je na oblast prišel z državnim udarom. Butova se je želela z Mušarafom pogajati, Šarif pa je kakršne koli pogovore z vojaškim voditeljem zavračal.

V matično državo se je vrnila 18. oktobra letos, potem ko je dobila zagotovila Mušarafa, da bo v Pakistanu spet zavladala demokracija in da ne bo preganjana zaradi starih obtožb o korupciji.

M. R.

ž

Nekdanji poveljnik pakistanske vojske Tika Kan in Benazir Buto na tiskovni konferenci maja leta 1996. Foto: Reuters
Kot pakistanska premierka se je Butova v Washingtonu leta 1989 srečala tudi s takratnim predsednikom. Foto: Reuters
Benazir Buto in britanska kraljica sta se prav tako srečali leta 1989. Foto: Reuters
Butova na shodu v Ravalpindiju pred 17 leti. Foto: Reuters
Pakistanska premierka na obisku pri britanskem kolegu leta 1994. Foto: Reuters
Leto kasneje se je v Washingtonu spet srečala s takratnim ameriškim predsednikom. Foto: Reuters
Poročila se je leta 1987. Foto: Reuters
Benazir Buto in njenih otroci v Staffordshiru v Veliki Britaniji leta 1999. Foto: Reuters
Šarif in Benazir leta 2006 v Londonu. Foto: Reuters
Butova ob napadu 19. oktobra, dan za tem, ko se je vrnila v domovino. Napad je preživela. Foto: Reuters