Butova je napovedovala, da se bo zavzela za pravice delavcev. Foto: Reuters
Butova je napovedovala, da se bo zavzela za pravice delavcev. Foto: Reuters
George Bush
Ameriški predsednik je dejal, da morajo biti organizatorji privedeni pred roko pravice. Foto: Reuters

VS v izjavi meni, da gre za najhujše teroristično dejanje skrajnežev, hkrati pa je ubiti voditeljici pakistanske opozicije izkazal spoštovanje. Ameriški predsednik George Bush je ostro obsodil napad na nekdanjo pakistansko premierko Benazir Buto in dejal, da morajo odgovorni pred sodišče. Hkrati je dejal, da bi moral Pakistan Butovo počastiti z nadaljevanjem demokratičnih procesov v državi. Ameriški voditelj je tudi napovedal, da bo v povezavi z umorom po telefonu govoril s pakistanskim kolegom Pervezom Mušarafom.

Tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun se je zavzel za čimprejšnje prijetje organizatorjev napada. Sicer naj bi se za zaprtimi vrati o umoru voditeljive pakistanske opozicije sestal celo Varnostni svet ZN-a. "Šokiran in jezen sem zaradi atentata. To predstavlja napad na stabilnost Pakistana in njegovih demokratičnih procesov," je dodal Ban in Pakistance pozval, naj se skupaj zavzamejo za mir in narodno enotnost.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dejal, da napad predstavlja napad na demokracijo in Pakistan ter državo podprl v prizadevanjih za izvedbo splošnih volitev prihodnji mesec.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo je obsodilo napad, ki je po mnenju ministrstva delo ljudi, ki želijo izničiti napore za narodno spravo. Smrt Butove po mnenju ministrstva ogroža priprave na splošne volitve, napovedane za 8. januar.

Rusija opozarja na nasilje
Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Losjukov je dejal, da gre za teroristično dejanje, kar je slab znak. "Izražamo svoje sožalje, a to dejanje bo zagotovo sprožilo nov val nasilja," je menil ruski diplomat.

Britanski premier Gordon Brown je dejal, da je Butova s svojim poskusom za obuditev demokratičnih procesov tvegala vse in da so jo umorili strahopetci, ki se demokracije bojijo. "Benazir Buto so umorili teroristi, vendar pa jim ne sme biti dovoljeno, da bi ubili demokracijo v Pakistanu," je še dodal.

Tudi francoski zunanji minister Bernard Kouchner je ostro obsodil napad in družini Butove izrazil sožalje.

M. R.