Al Malikiju se je, sodeč po vzporednih volitvah, nasmihala zmaga, na koncu pa je ostal brez nje. Foto: EPA
Al Malikiju se je, sodeč po vzporednih volitvah, nasmihala zmaga, na koncu pa je ostal brez nje. Foto: EPA
Al Maliki bo volitve izpodbijal na sodišči

Alavijeva sekularna lista je osvojila le dva sedeža več v 325-članskem parlamentu od Al Malikijeve koalicije Pravna država, ki je dobila 89 sedežev.

Jezni Al Maliki je na nacionalni televiziji napovedal izpodbijanje izidov s pomočjo pravnih procesov in ponovil poziv k vnovičnemu štetju glasov. Po zakonu ima čas do ponedeljka, da volilni komisiji vloži svojo pritožbo. Al Maliki trdi, da je bil velik delež volilnih listov ponarejen in da je prihajalo do drugih manipulacij oziroma napak, ki bi jih lahko odkrili in odpravili z ročnim štetjem glasov.

Ponovno štetje glasov zavrnjeno
Volilni uradniki so zahtevo po ponovnem štetju glasov zavrnili, posebni odposlanec Združenih narodov za Irak Ad Melkart pa je volitve 7. marca označil za kredibilne, vse stranke pa pozval, naj sprejmejo izid volitev, ki naj bi bile pomemben korak k stabilizaciji države pred napovedanim umikom ameriških vojakov.

Tudi ZDA menijo, da so bile volitve poštene oziroma da ni bilo nobenih večjih napak. Volitve "pomenijo velik mejnik v demokratičnem razvoju Iraka," je dejal predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva.

Irak zdaj čaka dolgotrajno oblikovanje koalicije, Alavi pa je napovedal, da je pripravljen na sodelovanje z vsemi strankami.

Al Maliki bo volitve izpodbijal na sodišči