Prvi intervju z Al Sisijem je bil posnet vnaprej, v ponedeljek so predvajali prvi del, v torek pa bo na vrsti drugi. Foto: EPA
Prvi intervju z Al Sisijem je bil posnet vnaprej, v ponedeljek so predvajali prvi del, v torek pa bo na vrsti drugi. Foto: EPA
Al Sisi odločno proti Muslimanski bratovščini

V prvem intervjuju za egiptovsko televizijo, odkar je napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah, je Al Sisi zatrdil, da je z gibanjem odstavljenega predsednika Mohameda Mursija v Egiptu konec in da se ne bo, če bo on predsednik, nikoli več vrnilo. "Nisem bil jaz tisti, ki sem opravil z bratovščino, vi Egipčani ste opravili z njo," je dejal Al Sisi in dodal, da so ljudje zavrnili ideologijo bratovščine, ter izključil vsako možnost sprave z gibanjem.

Muslimansko bratovščino so, potem ko je vojska julija lani odstavila Mursija, prepovedali in jo označili za teroristično organizacijo, njene voditelje pa so aretirali. Al Sisi je zanikal, da je imel kakršne koli politične ambicije, ko je odstavil predsednika Mursija in napovedal boj Muslimanski bratovščini.

Zagotavlja, da ni kandidat vojske
V intervjuju, ki sta ga televizijski mreži CBC in ONTV posneli vnaprej, je bil Sisi videti zbran in dobre volje. Egipčanom je zatrdil, da vojska v primeru njegove izvolitve za predsednika države ne bo igrala nobene vloge in da ni kandidat vojske. Zagovarjal je sporni novi zakon, ki omejuje pravico do protestov.

Najverjetnejši novi predsednik Egipta je v intervjuju povedal še, da so lani dvakrat načrtovali atentat nanj, a so oba poskusa razkrili po lanskem juliju. Ob tem je dejal, da verjame v usodo in ga ni strah, ni pa razkril, kdo naj bi stal za načrtovanima atentatoma ali kako resni sta bili grožnji.

Nasprotnik: Egipt se bo vrnil v avtokratske čase
Al Sisijev edini nasprotnik na prihajajočih volitvah je levičarski politikik Hamden Sabahi, ki opozarja, da se bo Egipt pod Sisijem vrnil v avtokratske čase, kakršnim so bili priča v času dolgoletnega diktatorja Hosnija Mubaraka. Tudi Mubarak je, kot vsi dosedanji egiptovski predsedniki od leta 1950 dalje, razen Mursija, izhajal iz vojske.

Egiptovski televiziji sta v ponedeljek zvečer predvajali le prvi del intervjuja, drugi del bo na sporedu danes. Predsedniške volitve v Egiptu bodo 26. in 27. maja.

Al Sisi odločno proti Muslimanski bratovščini