Novi vodja pakistanskih talibanov Hakimula Mehsud je obljubil krvavo maščevanje za umor nekdanjega vodje Bajtule. Foto: BBC
Novi vodja pakistanskih talibanov Hakimula Mehsud je obljubil krvavo maščevanje za umor nekdanjega vodje Bajtule. Foto: BBC
Pakistan
Vojaški analitiki pri tem opozarjajo, da je pakistanska vojska dobro opremljena in izurjena, a se je vsa leta pripravljala na obsežen konvencionalen spopad s sosednjo Indijo, tokrat pa gre za gverilski boj, ki zahteva povsem drugačno taktiko. Foto: EPA

"Operacija na kopnem se je začela," je dejal paštunski sekretar Tarik Hajat Kan. Odločitev za napad talibanskega oporišča v Južnem Vaziristanu, ki leži ob meji z Afganistanom, je padla v obdobju številnih samomorilskih napadov v Pakistanu.

Potem ko so ameriške sile ubile vodjo pakistanskih talibanov Bajtulo Mehsuda 5. avgusta letos, je tega nadomestil mladi Hakimula Mehsud, ki je že napovedal maščevanje. Po začasnem premirju je v zadnjih dvanajstih dneh v samomorilskih napadih življenje izgubilo 160 ljudi. Čeprav odgovornosti za napade ni prevzel nihče, oblasti obtožujejo talibane. Ti so v preteklih letih zavzeli dolino Svat, nekoč priljubljeno turistično točko, in začeli svoje sile širiti proti prestolnici Islamabad.

Med drugim pakistanske talibane, ki naj bi sodelovali tudi z Al Kaido, oblasti obtožujejo številnih napadov, ki se v državi vrstijo od leta 2007. Med njimi je tudi umor nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto.

Napadalna taktika: Napad iz treh strani
Po poročanju pakistanske vojske je v Južnem Vaziristanu na območju 6.620 kvadratnih kilometrov okoli 10.000 talibanskih vojakov - večina pripada skupini paštunov. Poleg pakistanskih talibanov so na tem območju tudi pripadniki Al Kaide in okoli tisoč uzbekistanskih skrajnežev. Pred dnevi naj bi na odročnem severu Pakistana v napadu ameriškega brezpilotnega letala ubili vodjo islamskega gibanja v Uzbekistanu Tahira Juldaševa. Ta si je zatočišče skupaj z zavezniki v teroristični mreži Al Kaida po padcu talibanskega režima našel v sosednjem Afganistanu. Kot piše Reuters, naj bi se na mejnem območju med Pakistanom in Afganistanom skrival tudi vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden.

Pakistanska vojska je obsežno ofenzivo v dolini Svat začela že pred tremi dnevi. Zdaj so ob podpori topništva in vojaških letal začeli dolgo pričakovano ofenzivo proti talibanskim upornikom v nemirnem Južnem Vaziristanu. Kot je za Reuters povedal neimenovani predstavnik pakistanske obveščevalne službe, se proti talibanom približujejo iz treh smeri. Uradni začetek operacije naj bi napovedal tudi pakistanski premier Jusuf Raza Gilani. Ta je pred dnevi dejal: "Vojaško bomo zmagali, vendar bo tragično, če izgubimo medijsko vojno."

Območje Južnega Vaziristana je že zapustilo več tisoč civilistov, prav tako je bila prekinjena vsa komunikacija na tem območju.