Letalo F-35B na ameriški ladji USS Essex v Adenskem zalivu. Foto: EPA
Letalo F-35B na ameriški ladji USS Essex v Adenskem zalivu. Foto: EPA
Letalo F-35
Letalo F-35 izraelske vojske, ki ga je maja letos kot prva preizkusila v bojni operaciji. Foto: EPA

Strokovnjaki bodo zdaj po poročanju BBC-ja pregledali domnevne pomanjkljivosti na ceveh za gorivo. "Če so nameščene okvarjene cevi, potem bodo te zamenjane z novimi. Letala, na katerih pa so že nameščene dobre cevi, bodo takoj vrnjena v uporabo. Pregled bo končan v naslednjih 48 urah," so sporočili iz ameriške vojske.

Odločitev za pregled cevi v motorju v celotni floti letal je bila po pojasnilih tiskovnega predstavnika programa F-35 Joeja DellaVedova sprejeta zaradi podatkov v preiskavi o strmoglavljenju letala F-35B v bližini Beauforta v Južni Karolini 28. septembra.

Letalo je strmoglavilo le dan po tem, ko so ameriške sile ta tip letala prvič uporabile v napadih na talibanske tarče v Afganistanu. "Sprejeli bomo vse ukrepe, ki so potrebni, da bomo zagotovili varne operacije," je dejal DellaVedova.

Najdražje letalo na svetu
F-35 je najdražji oboroževalni letalski program na svetu. Izdelava enega letala stane približno 84 milijonov evrov. Izdeluje ga podjetje Lockheed Martin, v letalu pa so tudi deli proizvajalcev iz drugih držav.

V uporabi 320 F-35, od tega 245 v ameriški vojski
Poleg ameriške vojske, ki ima 245 letal F-35, letalo uporabljajo še druge države, kot so Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Izrael, Japonska, Italija, Turčija, Norveška in Južna Koreja. Skupno je na svetu v uporabi 320 letal F-35.

Britansko ministrstvo za obrambo je sicer medtem tvitnilo, da vsi poleti lovcev F-35 v britanski vojaški floti niso bili preklicani: "Varnost je naš glavni cilj, Velika Britanija se je zato odločila, da določene lete prizemlji kot previdnostni ukrep, medtem ko preučujemo izsledke preiskave."

Letalo "nevidno" za radarje
Letalo uporablja t. i. tehnologijo stealth, zaradi katere ga radarji težje zaznajo oziroma je nevidno. Namenjeno je tako (ameriški) kopenski vojski, zračnim silam kot tudi mornarici. Izdelujejo ga v treh različicah: za klasični vzlet, kratki vzlet in navpični pristanek ter palubno letalo, ki vzleti ob pomoči katapulta. Letala veljajo za izjemno zmogljiva, a se na drugi strani ubadajo tudi s številnimi tehničnimi težavami, zaradi česar rastejo tudi stroški tako izdelave kot tudi vzdrževanja.