Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poveljstvo ameriške vojske je sporočilo, da so rakete predstavljale neposredno grožnjo trgovskim ladjam in ladjam ameriške mornarice na območju. Vojska je dodala, da so ameriške sile imele "pravico in dolžnost, da se branijo".

Ameriška vojska je v sredo izvedla napade na izstrelišča 14 raket hutijevcev. Glede na poročila iz Jemna naj bi bili tarča napadov območji mest Hodeida in Taez, piše francoska tiskovna agencija AFP. Napade so nadaljevali v četrtek, ko so raketirali položaje dveh hutijevskih raket, pripravljenih na izstrelitev, ki sta bili usmerjeni v Rdeče morje.

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da Združeno kraljestvo, ki sicer sodeluje v napadih na hutijevce, v tokratnih napadih ni sodelovalo, poroča BBC.

Napadi hutijevcev, ki uživajo podporo Irana, na ladje v regiji od novembra lani iz solidarnosti s Palestinci, ki so tarče izraelskih napadov v Gazi, so upočasnili trgovino med Azijo in Evropo ter vznemirili večje sile.

ZDA so napadle izvedle z raketami tomahawk. Foto: Reuters
ZDA so napadle izvedle z raketami tomahawk. Foto: Reuters

Skupina je začela napadati ladje, povezane z Izraelom, da bi prisilili Izrael k ustavitvi bombardiranja Gaze in dostavi humanitarne pomoči na območje pod njeno okupacijo. Pozneje so hutijevci zagrozili vsem komercialnim ladjam, ki so mimo Jemna plule proti Izraelu ali od njega.

ZDA želijo z napadi zmanjšati njihove možnosti za izvajanje napadov v Rdečem morju.

Hutijevci, ki nadzirajo večji del Jemna, medtem napovedujejo razširitev svojih akcij.

V sredo je poveljstvo ameriške vojske sporočilo, da je brezpilotni letalnik, izstreljen z območij pod nadzorom hutijevcev, zadel ladjo v ameriški lasti v Adenskem zalivu. V napadu ni bilo poškodovanih.

Koaliciji proti hutijevcem se je pridružila tudi Danska

Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da se bodo napadi na hutijevske položaje nadaljevali. "Ali ustavljajo hutijevce? Ne. Ali bomo nadaljevali? Da," je Biden sporočil novinarjem.

Bela hiša je kmalu zatem sporočila, da so zjutraj znova izvedli napade na cilje, povezane s hutijevci.

ZDA so hutijevce vrnile na svoj seznam terorističnih skupin. S seznama so jih odstranile na začetku Bidnovega predsedovanja.

Britansko-ameriški koaliciji v posredovanju proti hutijevcem pa se je danes pridružila tudi Danska. Ta bo prispevala častnika, ki bo sodeloval tudi pri načrtovanju operacij.

V odziv na hutijevske napade v Rdečem morju so ZDA in Združeno kraljestvo 11. januarja sprožili napade na cilje v Jemnu. To posredovanje podpirajo Avstralija, Bahrajn, Kanada in Nizozemska.