Bolnišnica Walter Reed v Virginiji, kjer se minister zdravi tudi zaradi raka prostate, je sporočila, da je trenutno na enoti za intenzivno nego.

Da je bil Austin zaradi "nujne težave z mehurjem" sprejet v bolnišnico, je ministrstvo sporočilo v nedeljo popoldne in dodalo, da so o tem obvestili tudi druge visoke predstavnike obrambnega resorja v državi. Le nekaj ur pozneje so v novi izjavi javili, da je minister svoja pooblastila in dolžnosti prenesel na namestnico Kathleen Hicks.

Iz vojaške bolnišnice Walter Reed so kasneje sporočili, da so 70-letnega Austina po preiskavah sprejeli na enoto za intenzivno nego, kjer da je deležen podporne oskrbe in podrobnega nadzora. Težave z mehurjem naj sicer ne bi vplivale na pričakovano polno okrevanje. Njegova prognoza glede zdravljenja raka ostaja odlična, so javili zdravniki.

Kako dolgo bo Austin ostal v bolnišnici, ni jasno. Še ta teden naj bi sicer glede na svoj urnik potoval v Bruselj na srečanje obrambnih ministrov držav, podpornic Ukrajine.

Austin je bil sicer decembra lani operiran zaradi raka prostate, januarja pa je bil nato znova hospitaliziran zaradi zapletov ob posegu. Kasneje se je bil primoran zagovarjati, ker o tem ni obvestil najvišjih predstavnikov države, ki so šele tri dni po njegovem januarskem sprejemu v bolnišnico izvedeli, da je resno bolan.

Pretekli teden je na novinarski konferenci zatrdil, da ni nikomur naročil, naj njegov odhod v bolnišnico skrivajo, se pa je obenem opravičil, ker ni poskrbel za ustrezno obveščanje. "Nisem ravnal pravilno," je dejal in dodal, da bi moral predsedniku povedati o diagnozi raka.