Na začetku leta je bilo v Afganistanu še 34.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
Na začetku leta je bilo v Afganistanu še 34.000 ameriških vojakov. Foto: EPA

Dokument sta pred televizijskimi kamerami podpisala svetovalec za nacionalno varnost Hanif Atmar in ameriški veleposlanik v Afganistanu James Cunningham. Podpis pomeni uspeh za novoizvoljenega afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija, saj je bila to ena izmed njegovih predvolilnih obljub.

Dozdajšnji predsednik Hamid Karzaj namreč sporazuma ni hotel podpisati, pa čeprav je imel za to tudi pooblastila plemenske skupščine, saj je vztrajal, da bo to storil novi predsednik. Karzaj je večkrat tudi izjavil, da ne želi prispevati svojega podpisa, saj bi bil s tem odgovoren za življenje vsakega Afganistanca, ki bi ga ubila ameriška bomba.

Obama: Podpis sporazuma je zgodovinski
Ameriški predsednik Barack Obama je podpis varnostnega sporazuma označil kot zgodovinski. "Danes je zgodovinski dan za ameriško-afganistansko partnerstvo, ki bo pripomoglo k poglobitvi skupnih interesov in dolgoročni varnosti Afganistana," je zapisal Obama in dodal, da sporazum predstavlja povabilo afganistanske vlade za krepitev odnosov, ki so jih zgradili v zadnjih 13 letih. "Našemu vojaškemu osebju zagotavlja potreben zakonodajni okvir za izvajanje dveh pomembnih misij po letu 2014," je še dodal.

Obama je še ocenil, da podpisani sporazum odraža tudi zavezanost Washingtona, da bo "podprl novo afganistansko vlado narodne enotnosti". "Veselimo se sodelovanja z novo vlado v luči poglobitve partnerstva, ki bo okrepil afganistansko suverenost, stabilnost, enotnost in blaginjo, vse to pa bo prispevalo k našemu skupnemu cilju, porazu Al Kaide in njenih skrajnih vej," je še dejal.

Operacija Odločna podpora
Misija Isaf se bo 13 let po padcu talibanskega režima končala 31. decembra, takoj za tem pa se bo začela operacija Odločna podpora, ki naj bi bila namenjena predvsem urjenju in usposabljanju afganistanskih vojakov in policistov ter svetovanju afganistanskim oblastem. Štela naj bi okoli 12.500 vojakov. V nasprotju z misijo Isaf ta operacija ne bi bila bojna, torej se Natovi vojaki ne bi neposredno udeleževali bojnih operacij proti talibanskim upornikom. Operacijo sicer načrtujejo že dalj časa, a priprave nanjo formalno niso mogle steči, ker Kabul ni sklenil ustreznega sporazuma z ZDA in Natom.

Do konca leta 2015 pričakujejo, da se bo število ameriških vojakov prepolovilo, še leto pozneje pa naj bi v Afganistanu ostalo le še tisoč vojakov.

Na začetku letošnjega leta je bilo sicer v Afganistanu še 50.000 Natovih vojakov iz 49 držav. Med njimi je bila velika večina, okoli 34.000, Američanov. Največ ameriških enot je bilo v državi leta 2011, kar 101.000, skupno število Natovih sil pa je bilo v tistem času 140.000.