Z odhodom ameriških vojakov iz Iraka bodo odgovornost za varnost prevzele iraške varnostne sile. Foto: EPA
Z odhodom ameriških vojakov iz Iraka bodo odgovornost za varnost prevzele iraške varnostne sile. Foto: EPA

Premestitev bi lahko vključevala nove bojne sile v Kuvajtu, ki bi lahko odgovorile na morebitno sesutje varnosti v Iraku ali morebiten vojaški spopad z Iranom, poroča New York Times, ki se sklicuje na predstavnike ameriških oblasti in diplomate.

Pentagon je sprva nameraval Obamo in iraške oblasti prepričati, da bi tudi po koncu leta 2011 v Iraku dovolili ostati okoli 20.000 ameriškim vojakom, a pri tem ni bil uspešen, zato je moral pripraviti alternativo. Obama je namreč napovedal, da bo do konca letošnjega decembra iz Iraka domov prišel zadnji ameriški vojak, in tako se bo končala osemletna vojaška vpletenost ZDA v vojno v Iraku, kar je bila ena osrednjih obljub Obame v predsedniški predvolilni kampanji leta 2008. Z okrepljeno prisotnostjo v Zalivu bi Obama odgovoril tudi kritikom, predvsem iz vrst republikancev, da bodo ZDA opustile svoje obveznosti v regiji.

Iran krepi vezi z Irakom
Številni vojaški predstavniki in diplomati ZDA kot tudi drugih držav v regiji se bojijo, da bo umik prinesel nestabilnost ali celo ponoven izbruh nasilja oziroma da bo umik pustil vakuum. "Če bodo ostali v bližini, bo vsakdo dvakrat pomislil, preden bo kar koli storil," meni zunanji minister Bahrajna šejk Khalid bin Ahmed Al Khalifa. Za številne države v regiji največja grožnja ostaja Iran, ki je v Iraku po padcu režima Sadama Huseina obnovil politične, kulturne in gospodarske vezi, čeprav je tajno podpiral šiitske upornike, ki so se borili z ameriškimi silami.

Nova varnostna struktura za Zaliv
Poleg pogajanj o vojaški prisotnosti v Kuvaju ZDA razmišljajo o tem, da bi v mednarodne vode v regiji poslali več vojaških ladij, s pomočjo katerih bi lahko nadzorovali tudi Iran. Washington namerava ob tem krepiti vojaške vezi ne le s Kuvajtom, temveč tudi Savdsko Arabijo, Bahrajnom, Katarjem, Združenimi arabskimi emirati in Omanom. ZDA že imajo stkane tesne bilateralne vojaške vezi z omenjenimi državami, administracija in vojska pa skušata te nadgraditi z novo varnostno strukturo za Zaliv.

Del te nove varnostne strukture naj bi bil Svet Zaliva za sodelovanje, kjer ima glavno vlogo Savdska Arabija, ki si vedno bolj prizadeva izvajati svoj diplomatski in vojaški vpliv ne le v regiji, temveč tudi zunaj nje. "Čez noč ne bo postal Nato, a ideja je, da bi postal bolj integriran," je o Svetu dejal njegov predstavnik, ki je želel ostati neimenovan.