Uporniki naj bi se med drugim spravili na temnopolte Gadafijeve plačance. Foto: EPA
Uporniki naj bi se med drugim spravili na temnopolte Gadafijeve plačance. Foto: EPA

V svojem zadnjem poročilu organizacija pravi, da čeprav so večino zlorab zagrešile sile, privržene Gadafiju, so bile v mučenja in uboje vpletene tudi uporniške sile.

Med zlorabami, za katere so krive Gadafijeve sile, Amnesty izpostavlja načrtne napade na civiliste, ugrabitve, arbitrarna pridržanja in mučenja - dejanja, ki bi jih lahko označili za vojne zločine, opozarjajo.
"To niso vojni zločini"
Vendar krivdo nosijo tudi tisti, ki se borijo na nasprotni strani. Poročilo navaja linče temnopoltih Afričanov (plačanci, ki jih je najel Gadafi), pa tudi uboje iz maščevanja in mučenje zajetih Gadafijevih vojakov.

AI pravi, da se mora slika še zjasniti, so pa že zaprosili libijsko prehodno vlado, naj sprejme ukrepe, da bi obrzdala svoje podpornike, preiskala navedbe zlorab ter se spopadla s ksenofobijo in rasizmom.

Mohamed al Alagi, pravosodni minister nacionalnega sveta, se je odzval, da je narobe opisovati dejanja upornikov kot "vojne zločine".
"Niso vojska, so zgolj običajni ljudje," je povedal za AP. Ob tem je dejal, da so uporniki naredili napake, da pa teh nikakor ne moremo označiti za vojne zločine.