UNRWA zagotavlja nujno pomoč za palestinske begunce ne samo v Gazi, ampak tudi na Zahodnem bregu in v sosednjih državah, kamor so bili Palestinci prisiljeni oditi ob nastanku Izraela leta 1948. Foto: Reuters
UNRWA zagotavlja nujno pomoč za palestinske begunce ne samo v Gazi, ampak tudi na Zahodnem bregu in v sosednjih državah, kamor so bili Palestinci prisiljeni oditi ob nastanku Izraela leta 1948. Foto: Reuters

Varnostni svet Združenih narodov je izrazil zaskrbljenost zaradi "hitrega slabšanja humanitarnih razmer" na območju Gaze in pozval vse strani k sodelovanju z višjo koordinatorko za humanitarno pomoč in obnovo v Gazi Sigrid Kaag.

Kaag je dejala, da je vloga UNWRA-ja, ki razdeljuje pomoč, upravlja šole in bolnišnice, nenadomestljiva. "Nobena organizacija ne more nadomestiti ali zamenjati UNRWA-ja, njihovih zmogljivosti, strukture, sposobnosti ali znanja o prebivalstvu v Gazi," je poudarila.

Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je obtožila več vlad nečloveškosti zaradi zadrževanja sredstev za UNRWA. Države, ki so se odločile prekiniti financiranje agencije, je pozvala, naj spremenijo odločitev, ki bi "še dodatno povečala trpljenje dveh milijonov Palestincev, ki jim že grozi genocid in umetno ustvarjena lakota".

Generalna sekretarka Amnestyja Agnes Callamard je odločitev več zahodnih držav, med drugim ZDA, Kanade, Združenega kraljestva, Nemčije, Avstralije in Francije, za prekinitev pomoči za UNRWA označila za "sramotno", poroča Al Džazira.

Opozorila je, da Izrael in desničarske skupine že leta vodijo "kampanjo obrekovanja" zoper UNRWA, ki igra ključno vlogo v zaščiti pravice palestinskih beguncev do vrnitve.

Leta 1949 ustanovljena agencija skrbi za humanitarno pomoč, izobraževanje, socialne storitve in zdravje za 5,9 milijona palestinskih beguncev na območju Gaze, Zahodnega brega, Jordanije, Libanona in Sirije.

Sorodna novica Izraelska vojska zanika vdor v bolnišnico Al Amal. Netanjahu proti izpustitvi zaprtih Palestincev.

Kot piše na njeni spletni strani, je UNRWA ena največjih agencij ZN-a. Ima več kot 30.000 zaposlenih, od tega 13.000 samo v Gazi.

Agencija je bila ustanovljena po množičnem izgonu 750.000 Palestincev z ozemlja, na katerem je nato leta 1948 nastal Izrael, ki beguncem zaradi vzdrževanja judovske večine na svojem ozemlju ne dovoljuje vrnitve.

Medtem je skupno izjavo v podporo UNRWA-ja sprejelo 21 človekoljubnih organizacij, med drugim ActionAid, Oxfam in Save the Children.

Izrazili so ogorčenje nad prekinitvijo financiranja v času hitrega slabšanja humanitarne katastrofe v Gazi. Poudarili so nenadomestljivost UNRWA-ja v Gazi.

Izrael je od 7. oktobra in začetka napadov na Gazo tam ubil okoli 150 članov osebja UNRWA-ja in poškodoval 145 poslopij agencije.

WHO: Izraelske obtožbe so odvračanje pozornosti

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je države pozvala k nadaljevanju financiranja UNRWA-ja. Izraelske obtožbe zoper agencijo je WHO označil za "odvračanje pozornosti" od vojne v Gazi in tamkajšnjih razmer.

"Kriminal ne sme ostati nekaznovan. Toda razprava o tem odvrača pozornost od tega, kar se v resnici vsak dan, vsako uro in vsako minuto dogaja v Gazi," je dejal tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier.

Obtožbe, ki bi jih bilo po besedah Lindmeierja sicer treba preveriti, služijo kot odvračanje od "neprestanega obstreljevanja" Palestincev v Gazi, celo na območjih, označenih za varne, ter napadov na zavetišča, šole in bolnišnice.

Države je pozval, naj v tem kritičnem trenutku ne prekinejo financiranja UNRWA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "To bo le škodovalo prebivalcem Gaze, ki nujno potrebujejo humanitarno pomoč. Prebivalstvo je resnično na robu lakote. Iz dneva v dan pa je slabše," je še dodal.

UNRWA uvedel preiskavo

UNRWA je v petek sporočil, da je zaradi obtožb Izraela, da so sodelovali pri napadu Hamasa na jugu Izraela, odpustil več uslužbencev in uvedel preiskavo. Zaradi teh očitkov so začasno ustavitev financiranja agencije kot prve naznanile ZDA, sledilo je še več držav, med drugim Združeno kraljestvo, Italija, Nemčija, Francija in Avstrija.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je potrdil, da se obtožbe, ki jih preiskujejo tudi Združeni narodi, nanašajo na 12 ljudi. Devet so jih odpustili, eden je mrtev, identiteto še dveh pa ugotavljajo. Države, ki so začasno ustavile financiranje, je pozval, naj vsaj zagotovijo nadaljevanje operacij UNRWA-ja. Guterres in prvi mož UNRWA-ja Lazzarini sta zagotovila, da bodo odgovorni za svoja dejanja odgovarjali.

Ameriška ambasadorka pri Združenih narodih Linda Thomas-Greenfield je dejala, da mora Washington pred nadaljevanjem financiranja UNRWA-ja zaznati "temeljite spremembe" in poudarila, da morajo obtoženi odgovarjati za svoja dejanja.

Sorodna novica Direktorica UNRWA: Česa takšnega v Gazi še nismo videli, povsod je kaos, obup, strah

Borrell: Evropsko financiranje UNRWA-ja ni prekinjeno

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je dejal, da EU-jevo financiranje UNRWA-ja "ni bilo prekinjeno". Borrel je pojasnil, da se obstoječe obveznosti EU-ja izpolnjujejo. Vlogo UNRWA-ja je označil za ključno.

Borrell je pozdravil hiter odziv vodstva agencije na izraelske obtožbe. Dodal je, da se bo EU o nadaljnjem financiranju odločil glede na rezultate preiskave.

Glede na podatke iz leta 2022 je EU eden največjih donatorjev UNRWA-ja in zagotavlja približno desetino sredstev te agencije.

Slovenija podpira financiranje

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva (MZEZ), bi ukinitev financiranja UNRWA-ja ogrozila delovanje agencije in s tem življenja milijonov Palestincev v Gazi in na celotnem Bližnjem vzhodu. Poudarili so še, da je UNRWA ena najpomembnejših organizacij za zaščito in zagotavljanje humanitarne pomoči milijonom Palestincev, zato ji je Slovenija lani namenila 1,2 milijona evrov, največ v vseh letih doslej.

Slovenija sicer z UNRWA-jem nima sklenjenega sporazuma o financiranju, vlada pa o prispevkih tej agenciji ZN-a odloča sproti.

O prispevkih mednarodnim organizacijam, ki nudijo humanitarno pomoč Palestincem, za letos vlada še ni odločala. V načrtu MZEZ-a so prostovoljni prispevki prek dosedanjih mednarodnih partnerjev, kot so Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC), Svetovni program za hrano (WFP) in tudi UNRWA, ob upoštevanju humanitarnih potreb na terenu.

Slovenija pozdravlja odločitev generalnega komisarja UNRWA Philippa Lazzarinija, da v zvezi z domnevnim sodelovanjem uslužbencev UNRWA-ja v terorističnih napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra lani sproži preiskavo.

Ponovili so, da pričakujejo temeljito in neodvisno preiskavo ter ugotavljanje kazenske odgovornosti vseh vpletenih. "UNRWA mora delovati profesionalno," so dodali.

Zapisali so še, da bodo v zvezi z nastalo situacijo vzdrževali redne stike z vodstvom agencije. Glavni cilj Slovenije ostaja zagotavljanje nujne humanitarne pomoči vsem tistim, ki jo potrebujejo, so poudarili na ministrstvu.