Eno izmed vprašanj, ki seje razdor med anglikance, je tudi posvetitev ženskih škofinj. Foto: EPA
Eno izmed vprašanj, ki seje razdor med anglikance, je tudi posvetitev ženskih škofinj. Foto: EPA
Dobri nameni dr. Rowana Williamsa so splavali po vodi. Foto: EPA

Cerkev Anglije, ki se že tako srečuje s prestopi nekaterih duhovnikov, ki nasprotujejo posvetitvi ženskih škofinj, k rimskokatoličanom, se je znašla na kritičnem razpotju, potem ko liberalna in konservativna struja znotraj Cerkve nikakor ne moreta uskladiti nesoglasij.

Na odprtju cerkvene sinode v Londonu je Williams po poročanju Guardiana pozval vse stranke, da zamrznejo svoje spore in sprejmejo nov načrt za razreševanje razlik znotraj 70-milijonske mednarodne verske skupnosti.
"Za Božjo voljo," je dejal Williams. "Ne zapravljajmo časa in energije s pogovarjanjem in z vedenjem, kot da bi bilo to kakšno tekmovanje. Mislim, da ne opravljamo dela, za katerega nas je poklical Bog, če ponavljamo najslabše vidike posvetnega strankarstva."
Sinodi je ob tem dejal, da je "iluzorno" pričakovati, da lahko skupnost nadaljuje brez sprememb. "Neprijetno dejstvo je, da odločitve v kateri koli pokrajini vplivajo na vse nas. Če to ignoriramo, ne ozirajmo se na tisto, kar že zdaj pomeni veliko nevarnost, razpuščanja skupnosti košček za koščkom in vznik struktur, v katerih povezava s Cerkvijo Anglije in canterburyjskim nadškofom najverjetneje ne bo imela kakega večjega pomena."

Proti obe struji
A kljub tem pozivom so voditelji konservativnih anglikancev v sredo predlagani sporazum, ki naj bi obdržal skupaj njihovo skupnost, zavrnili. Sporazum, ki ga je Williams predlagal za zajezitev globokih prepadov med stališči znotraj anglikanske skupnosti glede spolnosti, vloge žensk in avtoritete Biblije, bi povezal Cerkve v več kot 160 državah.

Tradicionalisti so sporazum zavrnili kot "usodno zgrešen," a načrt so napadli tudi liberalci, poroča AP. "Čeprav priznavamo, da so bila prizadevanja, da zacelimo našo razcepljenost z anglikanskim sporazumom, dobro namenska, smo prišli do sklepa, da je trenutno besedilo usodno zgrešeno, tako da podpora tej pobudi ni več primerna," se glasi izjava voditeljev Občestva izpovedanih anglikancev in gibanja GAFCON.

Izjavo podpirajo tudi nadšofi iz zahodne Afrike, Ruande, Tanzanije, Nigerije, Ugande, Kenije, Avstralije in Anglikanske cerkve Severne Amerike, odpadniške veje Episkopalne cerkve. Episkopalna cerkev je dvignila veliko prahu, ko je leta 2003 posvetila homoseksualca, V. Genea Robinsona, za škofa New Hampshira.
Od takrat je posvetila še lezbijko, Mary Glasspool, za namestnico škofa Los Angelesa, s čimer se je Cerkev uprla Williamsovemu pozivu, naj se obe strani zadržita "izzivalnih potez".
Liberalci v Cerkvi Anglije se bojijo, da bi sporazum omejil svobodo nacionalne cerkve. "Cerkev Anglije bi izpostavil zunanjim silam prvič po Henriku VIII.," je zapisano v izjavi ene izmed liberalnih skupin, Inkluzivne cerkve.