Škofi so svojo odločitev sporočili dva meseca po septembrskem obisku papeža na Škotskem in v Angliji. Foto: EPA
Škofi so svojo odločitev sporočili dva meseca po septembrskem obisku papeža na Škotskem in v Angliji. Foto: EPA

Trije aktivni in dva upokojena škofa se nameravajo Katoliški cerkvi pridružiti do konca leta v skladu s pravili, ki jih je oktobra lani objavil Vatikan in anglikancem omogočajo, da ob prestopu v Katoliško cerkev ohranijo svojo duhovno in liturgično tradicijo.

Pravila dopuščajo, da poročeni kleriki - ne pa tudi škofi - postanejo katoliški duhovniki, kar pomeni izjemo od pravila celibata. Poročeni anglikanski škofi, ki prestopijo, lahko dobijo poseben status, skoraj povsem enak njihovemu nekdanjemu položaju. V preteklosti so bili takšni prestopi dovoljeni v zelo redkih primerih in v le nekaj državah.

Rowan obžaluje prestope
Anglikanski škofi, ki so se odločili za prestop, so znani nasprotniki odločitve o posvetitvi škofinj, ki naj bi se uveljavila leta 2012. Splošna sinoda Anglikanske cerkve je poleti sprejela odločitev, da bo posvetitev škofinj izpeljala brez omejitev, ki so jih zahtevali tradicionalisti.

Katoliška cerkev v Angliji je odločitev peterice škofov - Andrewa Burnhama, Keitha Newtona, Nohna Broadhursta, Edwina Barnesa in Davida Silka - pozdravila, canterburyjski nadškof Rowan Williams, vodja Anglikanske cerkve, pa jo je sprejel z obžalovanjem, a škofom zaželel vse dobro "v tej novi stopnji njihovega služenja". Prestop peterice bi lahko sprožil eksodus tradicionalnih anglikancev. Daily Telegraph poroča, da naj bi v prvem valu spreobrnitve Anglikansko cerkev zapustilo okoli 500 vernikov.

Razdeljena Anglikanska cerkev
Škofi so pojasnili, da je vprašanje posvetitve žensk v škofinje le del težav, ki jih imajo z Anglikansko cerkvijo. "Menimo, da je zašla na svojo pot in si izmišljuje svoja pravila, zato želimo pripadati starejšemu telesu (Katoliški cerkvi, op. a.)," je povedal Burnham.

Anglikansko cerkev, ki ima okoli 80 milijonov vernikov, so poleg posvetitve žensk v škofinje, razdelila še vprašanja, povezana s porokami istospolno usmerjenih in homoseksualnimi škofi.