'Enotnost Cerkve ne zahteva tudi poenotenosti, ki ne upošteva kulturnih razlik, kar nam kaže tudi zgodovina krščanstva,' je izjavil kardinal Levada. Foto: EPA
'Enotnost Cerkve ne zahteva tudi poenotenosti, ki ne upošteva kulturnih razlik, kar nam kaže tudi zgodovina krščanstva,' je izjavil kardinal Levada. Foto: EPA
Anglikanski duhovniki
Za spremembo vere so se odločili predvsem konservativni anglikanci, ki ne morejo sprejeti, da so lahko posvečeni tudi istospolni in ženske. Foto: EPA

Ta poteza je presenetila mnoge tako v Vatikanu kot v Londonu, kjer je canterburyjski nadškof Rowan Williams priznal, da o tem še pred 14 dnevi ni vedel ničesar. S tem korakom bo Cerkev prvič od reformacije medse sprejela del protestantske skupnosti.

Vatikan je sporočil, da bodo anglikanci, čeprav se bodo spreobrnili v katolike, lahko ohranili nekatere svoje liturgijske obrede in običaje. Vernike bo pri menjavi vere vodil nekdanji anglikanski duhovnik, spreobrnili pa se bodo lahko tako duhovščina kot običajni verniki.

"To bo omogočilo množici anglikancev, da prestopijo v katoliško vero in pri tem zadržijo nekatera svoja prepričanja," je dejal predstavnik ameriških katolikov. Anglikanska cerkev ima sicer začetke v času kralja Henrika VIII., ki se ni strinjal z Vatikanom, ki ni želel razveljaviti njegovega zakona, zato je ustanovil svojo cerkev.

Posvetitve žensk in gejev nesprejemljive
Vatikan trdi, da je število pripadnikov anglikanske vere, ki si želijo spremeniti vero, veliko, saj je v zadnjem času vse več vernikov nezadovoljnih zaradi liberalnih odločitev vodstva, ki so dovolili posvečenje tudi ženskam in homoseksualcem. "Vatikan je samo odgovoril na ogromno prošenj, ki so jih na Sveti sedež pošiljali tako anglikanski duhovniki kot običajni verniki z vsega sveta," je dejal kardinal William Joseph Levada, vodja vatikanske kongregacije za nauk vere. "To željo je izrazilo na tisoče anglikancev, med njimi je tudi 50 škofov."

"Ne gre za agresivno dejanje, to ni dokaz nezaupanja. Gre za posel, kot je vsak drug," pa je dejal Williams, ki se je svojim vernikom kljub temu opravičili, da jim ni prisluhnil in z njimi razpravljal o nekaterih preteklih odločitvah.

Še vedno ni povsem jasno, kako bodo potekali obredi - ali bo Katoliška cerkev imela ločene obrede za anglikanske spreobrnjence, ki bodo imeli svoj molitvenik, hkrati pa bodo še vedno sledili papeškim odločitvam.

Korak proti odpravi celibata?
V odločitvi o odprtju vrat anglikancem je seveda največ zanimanja sprožilo dovoljenje, da bodo med katoliške duhovnike lahko posvečeni tudi poročeni anglikanski duhovniki - ne pa tudi škofje -, kar nekateri vidijo kot začetek konca pravila celibata v Rimskokatoliški cerkvi.