Welby je optimističen glede prihodnosti Cerkve. Foto: EPA
Welby je optimističen glede prihodnosti Cerkve. Foto: EPA

56-letni Welby je bil za škofa imenovan šele pred letom dni. Ob imenovanju je dejal, da se počuti počaščenega in da je presenečen, da je bil izbran za vodenje cerkve "v času duhovne lakote". "To je nekaj, česar nisem nikoli pričakoval," je dejal.

Do konca 80. let prejšnjega stoletja je Welby delal v naftni industriji za francoski koncern Elf Aquitaine in britanski Oil, nato pa se je leta 1989 lotil študija teologije in leta 1995 postal duhovnik.

Junija 2011 je bil imenovan na čelo škofije Durham, ki je četrta najpomembnejša škofija v Anglikanski cerkvi.

Canterburyjski nadškof med drugim poroča britansko kraljevo družino in vodi vsa pomembnejša bogoslužja za kraljevo družino. Nazadnje je slavnostno poročil princa Williama in Kate Middleton.

Vodenje 77 milijonov anglikancev po vsem svetu bo Welby prevzel na slovesnosti v canterburyjski katedrali 21. marca prihodnje leto.

Na novinarski konferenci je Welby dejal, da je čas za "optimizem in vero v Cerkvi". Novega nadškofa so imenovali v občutljivem obdobju, saj se bo Anglikanska cerkev čez deset dni odločala o posvetitvah duhovnic.

"Glasoval bom za in se pridružil glasovom v pozivu sinodi, naj podpre to spremembo," je dejal, medtem ko mora o vprašanju porok istospolnih parov Welby še "skrbno in pobožno" razmisliti.