Po Türkovem mnenju je bila kredibilnost njegove kandidature vidna ob prvem glasovanju, z njo pa bi morali biti zadovoljni. Foto: BoBo
Po Türkovem mnenju je bila kredibilnost njegove kandidature vidna ob prvem glasovanju, z njo pa bi morali biti zadovoljni. Foto: BoBo
Nov generalni sekretar postal Antonio Guterres

Po Türkovem mnenju se je kredibilnost slovenske kandidature videla zlasti na prvem glasovanju, s kandidaturo pa bi morala biti Slovenija zadovoljna. Bolj kritičen pa je bil do volilne skupine vzhodne Evrope, ki je pokazala kar nekaj stvari, o katerih se bo verjetno še razpravljalo. Rezultat glasovanja Türk tako pripisuje tudi velikemu številu kandidatur v zadnjem trenutku.

"Verjamem, da so stalne članice Varnostnega sveta želele to vprašanje čim hitreje rešiti, ker imajo na svojem dnevnem redu zelo veliko drugih vprašanj. Po vsem videzu so se odločile, da rešijo to vprašanje takoj, hitro, in da s tem potem ne obremenjujejo svojega zelo kompleksnega dnevnega reda, ki jih čaka v naslednjih mesecih," je dejal Türk.

Türk je v izjavi za Odmeve še dejal, da so se razmere v zadnjem času zaostrile tudi med posameznimi člani varnostnega sveta, ki "očitno niso želeli, da bi vprašanje generalnega sekretarja ostalo še ena sporna tema." Po Türkovem mnenju so se zato dogovorili za Guterresa, ki je bil tudi najbolje ocenjen, kar je bila prav tako pomembna okoliščina.

Pahor čestital Guterresu
Antoniu Guterresu je čestital tudi predsednik republike Borut Pahor. Hkrati je čestital Türku za verodostojno kandidaturo, saj je po njegovem mnenju Türk "Slovenijo predstavil v najboljši možni luči in Slovenijo verodostojno predstavljal v potegovanjih za najpomembnejše položaje v mednarodni skupnosti."

Türk je po neuradnih podatkih dobil pet glasov za, osem proti in dva brez mnenja. Ostale podrobnosti z današnjega glasovanja pa niso znane.

Nov generalni sekretar postal Antonio Guterres