Antonio Guterres je nekdanji portugalski premier, dva mandata pa je bil na čelu ZN-ovega Visokega komisariata za begunce. Foto: EPA
Antonio Guterres je nekdanji portugalski premier, dva mandata pa je bil na čelu ZN-ovega Visokega komisariata za begunce. Foto: EPA
Danilo Türk je Guterresu že čestital in mu zaželel obilo sreče. Foto: EPA
Varnostni svet soglasno za Guterresa

Naslednji teden naj bi zasedala še Generalna skupščina ZN-a, ki mora odobriti Guterresovo imenovanje. Guterres je v odzivu na odločitev VS-ja dejal, da čuti hvaležnost in ponižnost. Napovedal je, da bo služil najranljivejšim, in sicer "žrtvam konfliktov, terorizma, kršitev pravic ter revščine in nepravičnosti", poročajo tuje tiskovne agencije. "Bil sem ganjen, ko sem videl, da lahko Varnostni svet odloči v prid enotnosti in soglasja ter to stori na zelo hiter način," je v govoru na zunanjem ministrstvu v Lizboni dejal Guterres.

Guterres je 10 let vodil Agencijo ZN-a za begunce, od sedanjega sekretarja svetovne organizacije Ban Ki Muna pa bo vodenje ZN-a prevzel 1. januarja leta 2017. Mandat bo trajal do 31. decembra 2021. Ban je Guterresa označil za izvrstno izbiro za svojega naslednika.

V odzivu na izbor Guterresa je slovenski zunanji minister Karl Erjavec dejal, da je mednarodna politika na tem položaju očitno želela osebo, ki predstavlja kompromis v trenutnih mednarodnih razmerah.

Po njegovem mnenju je bila kandidatura Danila Türka za ta položaj smiselna. Ker je bila na vrsti za najvišji položaj v Svetovni organizaciji vzhodna Evropa, smo bili optimisti in pričakovali smo, da bo kandidat prvič prišel iz te regije, vendar je očitno mednarodna politika želela osebo, ki predstavlja kompromis v trenutnih mednarodnih razmerah, je dejal Erjavec v izjavi za medije ob srečanju častnih konzulov na Gospodarski zbornici Slovenije.

"Očitno je bil Portugalec Antonio Guterres kompromisna oseba v tej konstelaciji v mednarodnem prostoru," je poudaril Erjavec, pri čemer je omenil različne krize, s katerimi se spoprijema svet, in napete odnose med ZDA in Rusijo.

"Türk ves čas v ožjem krogu"
Erjavec je menil, da je imela kandidatura nekdanjega slovenskega predsednika smisel. Po njegovih besedah je bil Türk ves čas v ožjem krogu, vendar če so se članice Varnostnega sveta odločile, da lahko kandidat prihaja tudi zunaj vzhodne Evrope, ni bilo možnosti, da bi uspeli.

Kot je poudaril, je bilo med kampanjo vzpostavljenih veliko stikov, bilo je veliko lobiranja in pogovorov, ves čas je bila dejavna tudi slovenska diplomatska mreža. "Dobro je tudi, da nismo porabili, ne vem, koliko sredstev za to kandidaturo, ker tudi če bi vložili ne vem koliko milijonov, mislim, da bi bila odločitev jasna, da kandidat ne bo prišel iz vzhodne Evrope," je dejal.

Po njegovem mnenju je bila to dobra promocija, saj se je ves čas govorilo o Sloveniji. "Mi smo storili vse, kar je bilo v naši moči, odločili pa so veliki," je sklenil.

Nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk je v zadnjem, šestem krogu glasovanja pristal na četrtem mestu, za Guterresom, srbskim kandidatom Vukom Jeremićem in slovaškim kandidatom Miroslavom Lajčakom. Rusija kot ena izmed članic VS-a je sicer skoraj do zadnjega vztrajala, da mora priti naslednji generalni sekretar ali še bolje generalna sekretarka iz vzhodne Evrope.

Varnostni svet soglasno za Guterresa