Antonio Guterres je bil med letoma 1995 in 2002 portugalski premier. Foto: EPA
Antonio Guterres je bil med letoma 1995 in 2002 portugalski premier. Foto: EPA
Danilo Türk se je na glasovanjih dobro držal - septembra je pristal na četrtem mestu. Foto: Reuters
Guterres je bil dva mandata na čelu Visokega komisarja ZN za begunce - na sliki s posebno ambasadorko ZN-a Angelino Jolie. Foto: Reuters
Nov generalni sekretar postal Antonio Guterres
Novi generalni sekretar bo Portugalec

kretar Združenih narodov bo, kot kaže, postal Antonio Guterres. Portugalskega kandidata so v Varnostnem svetu neformalno izglasovali brez glasu proti. 13 jih je glasovalo za, dva pa sta se vzdržala.

"Dosežen je bil dogovor. Članice Varnostnega sveta ZN-a me bodo potrdile za novega generalnega sekretarja ZN-a. Počaščen in srečen sem," je po odločitvi tvitnil novopečeni sekretar.

67-letni Guterres bo tako januarja nasledil dosedanjega generalnega sekretarja Ban Ki Muna, ki je ta položaj zasedal od leta 2007.


Rezultati glasovanja 6. kroga:
1. Antonio Guterres (Portugalska):
13 pozitivnih, 0 negativnih, 2 vzdržana
2. Vuk Jeremić (Srbija): 8 pozitivnih, 5 negativnih, 2 vzdržana
3. Miroslav Lajčak (Slovaška):
7 pozitivnih, 6 negativnih, 2 vzdržana
4. Danilo Türk (Slovenija):
5 pozitivnih, 8 negativnih, 2 vzdržana
4. Kristalina Georgijeva (Bolgarija):
5 pozitivnih, 8 negativnih, 2 vzdržana

Hiter razplet tekme za devetega generalnega sekretarja ZN-a je le deloma presenetljiv, vendar nasmejani obrazi ruskega veleposlanika Vitalija Čurkina, ameriške veleposlanice Samanthe Power in njunih kolegov ob razglasitvi rezultata dokazujejo, da so se države, ki odločajo, že pred glasovanjem dogovorile o tem, kar je zanje najpomembneje.

Rusija je še do danes vztrajala, da mora priti naslednji generalni sekretar ali še bolje generalna sekretarka iz vzhodne Evrope.


Kdo je Antonio Guterres?
Leta 1949 v Lizboni rojeni Guterres velja za priljubljenega in odločnega borca za pravice beguncev, ki jim je pomagal dva mandata na položaju Visokega komisarja za begunce ZN. 67-letni globoko verni katolik, se je izšolal za elektroinženirja, po diplomi pa je postal asistent na Tehnološkem inštitutu. Na prvih demokratičnih volitvah po diktaturi je bil na listi socialistov izvoljen za poslanca, leta 1992 pa postal generalni sekretar socialistične stranke, ki jo je na volitvah 1994 popeljal do zmage in leto kasneje postal portugalski premier. Uvodoma je bil zelo priljubljen, med drugim tudi zaradi političnega sloga, ki je temeljil na dialogu. Portugalska je tedaj doživljala visoko gospodarsko rast in brez težav je osvojil tudi drugi premierski mandat, ki ga je zasedal do leta 2002. V tem času je izraziti zagovornik evropske integracije tudi predsedoval Svetu EU-ja. Leta 2005 ga je tedanji generalni sekretar ZN-a Kofi Annan izbral za Visokega komisarja ZN za begunce, kjer je ostal dva mandata. Zelo zgodaj je začel opozarjati na problem beguncev iz Sirije in svaril, da morajo razvite države sprejeti več beguncev ali ponuditi več pomoči, sicer bodo valovi iz držav kot so Turčija, Libanon in Jordanija trčili ob Evropo. Guterres ima dva otroka iz prvega zakona s soprogo Luiso Guimaraes e Melo, ki je umrla leta 1998. Ponovno se je poročil leta 2001 s Catarino Vaz Pinton. Na Portugalskem so ga želeli imeti za predsednika države, vendar pa se za večinoma protokolarni položaj ni nikoli odločil, ker kot je dejal "raje brca žogo, kot pa sodi".

Britanski veleposlanik Matthew Rycroft je po Twitterju sporočil, da bo Guterres potrjen v Varnostnem svetu v četrtek z aklamacijo. Njegova kandidatura bo potem šla v potrditev Generalni skupščini ZN-a, kjer ni pričakovati težav, saj je imel Guterres od samega začetka neformalnih glasovanj v VS-ju največ podpore, ne glede na ugibanja, da je prišel čas za bodisi vzhodnoevropskega generalnega sekretarja bodisi za prvo žensko na tem položaju.

Tudi ta, šesti krog glasovanja je bil zaprt, a so imele stalne članice Varnostnega sveta (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija) svojo barvo glasovnic, izvoljenih deset članic (Ukrajina, Nova Zelandija, Španija, Angola, Senegal, Egipt, Japonska, Malezija, Urugvaj, Venezuela) pa svojo.

Tako naj bi bilo nekoliko bolj jasno, kdo izmed kandidatov se zaletava v neprebojen zid veta.

Türku pet glasov podpore
VS ZN-a, najpomembnejši organ ZN-a, ki ima 15 članic, od tega pet stalnih članic s pravico do veta, je doslej opravil pet neformalnih krogov glasovanj.

Za Banovega naslednika se je potegovalo deset kandidatov. Med njimi tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, ki se je na zadnjem glasovanju konec septembra uvrstil na četrto mesto. V vseh dosedanjih glasovanjih pa je največ glasov dobil prav Guterres.

Türk je v današnjem glasovanju dobil pet glasov podpore, osem negativnih, dva pa sta se vzdržala.

Türk je Guterresu za zmago že čestital na Twitterju: "Čestitam Antoniu Guterresu za izjemen rezultat in mu želim veliko uspeha. #NaslednjiGS."

Nov generalni sekretar postal Antonio Guterres
Novi generalni sekretar bo Portugalec