'Pravica za Juliana,' je pisalo na enem izmed številnih transparentov pred londonskim sodiščem. Foto: EPA
'Pravica za Juliana,' je pisalo na enem izmed številnih transparentov pred londonskim sodiščem. Foto: EPA
WikiLeaks
Javnost zahteva izpustitev Assangea, ki je že postal nekakšen zvezdniški projekt. Foto: Reuters

Avstralski zunanji minister Kevin Rudd trdi, da so pravno odgovorni tisti, ki so dokumente izdali v javnost, ne pa ustanovitelj WikiLeaksa.

Rudd je ob tem še dodal, da se ob depešah porajajo vprašanja glede "ustreznosti" ameriškega varovanja. "Assange sam ni odgovoren za neavtorizirano izdajo 250.000 dokumentov iz ameriške diplomatske komunikacijske mreže," je povedal Rudd v intervjuju za Reuters. "Za to so odgovorni Američani."
Avstralska vlada je ob tem še sporočila, da bo Assangeu dajala vso potrebno konzularno pomoč. Avstralska premierka Julia Gillard je bila v preteklosti kritična do Assangea, češ da je bila objava zaupnih ameriških depeš neodgovorno in nezakonito dejanje. Zunanji minister Rudd pa je po aretaciji povedal, da bodo Assangeu omogočili vso potrebno konzularno pomoč, kot jo vsakemu avstralskemu državljanu, ki ga aretirajo v tujini.

"Zvezdniški projekt"
Medtem so na sodišču v Londonu Assangeu v bran stopili številni zvezdniki, kot denimo Jemima Khan, britanski novinar John Pilger in britanski filmski režiser Ken Loach. Ta je ponudil, da plača Assangeu varščino, kar po poročanju CNN-a že daje misliti, da bi ustanovitelj WikiLeaksa lahko kmalu postal naslednji veliki zvezdniški dobrodelni "projekt".
Khanova, nekdanja soproga nekdanjega pakistanskega zvezdnika kriketa Imrana Khana, in Pilger sta oba skušala prepričati sodišče, da pri Assangeu ni nevarnosti pobega. A vsa prizadevanja so bila zaman - Assangeu je sodišče varščino zavrnilo in ostaja za zapahi zaradi obtožb spolnega nadlegovanja.
Ko je policijsko vozilo z Assangeem zapeljalo izpred sodišča, se je tam zbrala že nepregledna množica sedme sile in podpornikov aretiranega Avstralca, ki so vzklikali: "Ljubimo te!" in "Julian Assange je politični zapornik".

Skupina hekerjev je sporočila, da so izvedli napad na spletno stran podjetja za kreditne kartice Mastercard zaradi njihove blokade donacij WikiLeaksu. V Mastercardu so potrdili, da imajo določene težave s svojo spletno stranjo. Računalniški aktivisti pod imenom "anonimneži" so že v začetku tedna zagrozili s hekerskimi napadi na podjetja, kot je spletna plačilna stran PayPal, ki so blokirala nakazila sredstev WikiLeaksu.


Assange: WikiLeaks s strani ZDA deležen najboj zlobnih napadov
Ne ubijte tistega, ki prinaša neprijetna sporočila, pa je zapisal Assange za avstralski časnik Australian. Assange pravi, da je WikiLeaks ustanovil, da bi z uporabo novih tehnologij razkrival resnico. "Demokratične družbe potrebujejo močne medije in WikiLeaks je del njih," je zapisal.
Poudaril je, da ni že vnaprej proti vojnam, saj obstajajo tudi pravične vojne. A nič ni bolj narobe, kot to, da vlada ljudem o vojnah laže, nato pa od njih zahteva, da v teh vojnah umirajo. Po njegovih besedah je bil WikiLeaks s strani ZDA deležen najbolj zlobnih napadov, sam pa je bil obtožen izdaje. Avstralske oblasti pa brezpogojno podpirajo ameriške in ga želijo uničiti, saj se bojijo razkritja resnice, vključno z lastnim diplomatskim in političnim barantanjem.

Assange poudarja, da WikiLeaksova razkritja še zdaleč niso nepomembna. Razkrivajo nekatera osupljiva dejstva, na primer, da so ZDA svojim diplomatom naročile, naj vohunijo za predstavniki ZN, da je savdski kralj Abdulah od ZDA zahteval, naj napadejo Iran, ter da je Švedska prikrita članica Nata in parlamentu prikriva izmenjavo obveščevalnih podatkov z ZDA.

Assange v članku omenja tudi Slovenijo, ko pravi, da so ZDA države izsiljevale, naj sprejmejo zapornike iz Guantanama. Barack Obama je pristal na srečanje s slovenskim predsednikom, samo če Slovenija vzame zapornika, medtem ko so pacifiški državi Kiribati ponudili milijone, če bo sprejela zapornike. Vihar okoli WikiLeaksa kaže, da je treba okrepiti prizadevanja za pravico medijev, da objavijo resnico, je v prispevku še zapisal Assange.