Dubajska policija je šele teden dni po smrti Al Mabuha odkrila, da gre za umor. Foto: EPA
Dubajska policija je šele teden dni po smrti Al Mabuha odkrila, da gre za umor. Foto: EPA
Meir Dagan
64-letnemu Daganu se mandat izteče konec letošnjega leta. Foto: EPA

Mahmud Al Mabuh, ki je bil eden od vodij oboroženega krila palestinskega gibanja Hamas, je umrl 20. januarja v sobi v luksuznem hotelu v Dubaju in najprej je dubajska policija njegovo smrt obravnavala kot naravno, po pritiskih Hamasa pa je le sprožila preiskavo, ki je pokazala, da je bil umorjen. Hamas je s prstom takoj pokazal na Mosad.

Dubajska policija je za umor Al Mabuha osumila skupino 11 ljudi z evropskimi potnimi listi, a se je nato izkazalo, da so bili dokumenti ponarejeni in identitete ukradene. Med osumljenci je bilo tudi šest Britancev, ki živijo v Izraelu in so že zagotovili, da nimajo ničesar z umorom. Zaradi tega je britanska vlada že poklicala na zagovor izraelskega veleposlanika v Londonu.

V skladu s dolgoletno politiko dvoumnosti Izrael ni ne zanikal in ne potrdil vpletenosti Mosada v umor Al Mabuha, ki naj bi se v Dubaju mudil po nakupih orožja za palestinsko gibanje v Gazi. Izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman je v pogovoru za izraelski vojaški radio dejal, da ni razlogov za sum v izraelsko vpletenost in ne v vpletenost kakšne druge države ali druge tajne službe.

Nacionalne prioritete na prvem mestu
Med ljudmi v Izraelu in drugod po svetu je le malo dvoma o tem, kdo je bil organizator umora. Mosad je že v preteklosti izvedel podobne akcije nad izraelskimi nasprotniki in pri tem doživel tudi nekaj podobnih blamaž, kot je bilo tokrat s ponarejenimi tujimi potni listi, kar je privedlo tudi do menjav v vodstvu zloglasne tajne službe. Tako je leta odstopil vodja Mosada Danny Jatom, potem ko so v Jordaniji prijeli dva izraelska tajna agenta, ki sta neuspešno poskušala umoriti vodjo Hamasa Kaleda Mešala.

A zdajšnji vodja Mosada Meir Dagan po besedah njegovega neimenovanega sodelavca ne namerava odstopiti pred koncem svojega mandata, saj bi to pomenilo, da tajna služba prevzema odgovornost za morilsko akcijo. "Gre za nacionalne prioritete," je dejal sodelavec. Nekdanji general Dagan je vodenje Mosada prevzel leta 2002 in si kot prednostno nalogo zastavil boj proti sovražnikom Izraela na tujih tleh.

Daganov uspeh proti Hamasu, libanoskemu šiitskemu gibanju Hezbolah, Siriji in Iranu bo tako vsekakor pretehtal, in ni pričakovati, da bi premier Benjamin Netanjahu zahteval njegov odstop. Po pričakovanjih njegovega sodelavca bo Mosad zdaj na skrivaj lobiral pri tajnih službah držav, katerih ponarejeni potni listi so bili uporabljeni v akciji, da bi bile prizanesljive do Izraela.