Avramopulus je zrazil upanje, da bodo članice schengena sprejele nove države. Foto: EPA
Avramopulus je zrazil upanje, da bodo članice schengena sprejele nove države. Foto: EPA
Sorodna novica "Hrvaška naj ustavi nasilje nad prebežniki"

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je poudaril, da so letos zaznali za kar 217 odstotkov več poskusov nezakonitega prehajanja meje kot v istem obdobju lani, rešitev pa vidi v pomoči Evropske unije mejni policiji Bosne in Hercegovine.

Evropski komisar Avramopulus, ki je Zagreb obiskal dan po zeleni luči Evropske komisije glede tehnične pripravljenosti Hrvaške za vstop v schengen, je še izrazil upanje, da bodo vse države članice schengenske skupine kot polnopravne članice čim prej sprejele Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo. Ob širitvi schengenskega območja je opozoril še na nujno dokončanje reforme dublinskega sporazuma, saj Evropa trenutno nima skupnega azilnega sistema.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman medtem ne vidi razloga, zakaj bi katera koli država blokirala članstvo Hrvaške v schengenski skupini, še posebej zato, ker meni, da je Hrvaški trenutni zunanjepolitični položaj najboljši v zgodovini države.

Janša: Slovenija bi morala Hrvaški pomagati

Po poročanju STA-ja je predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša dan po odločitvi Evropske komisije, da prižge zeleno luč za članstvo Hrvaške v schengenu, ocenil, da je "v strateškem interesu Slovenije, da se schengenska meja čim prej pomakne na Hrvaško". Slovenija bi morala Hrvaški pomagati pri nadzoru meje z BiH-om, ne pa je blokirati, meni. Kot je zapisal, "se očitkom slovenske vlade, da Hrvaška ni sposobna vzpostaviti schengenske meje, v Bruslju prizanesljivo nasmihajo". Kot je zapisal, "očitek prihaja s strani reciklirane vlade, ki je leta 2015 čez schengensko mejo spustila blizu 500.000 ilegalnih migrantov". "Trenutno čez naš del luknjičaste južne meje v Slovenijo, nato pa naprej na zahod, slovenska vlada spušča med 100 in 500 ilegalnih migrantov dnevno," je kritičen prvak SDS-a.