Ljudje bi morali prenehati izkopavati premog, pa tudi to ne bi bilo dovolj za dogovorjeno omejitev naraščanja temperatur. Foto: EPA
Ljudje bi morali prenehati izkopavati premog, pa tudi to ne bi bilo dovolj za dogovorjeno omejitev naraščanja temperatur. Foto: EPA

Znanstveniki v ta teden objavljeni študiji v znanstveni reviji Nature ugotavljajo, da bi imeli, če bi nedotaknjenih pustili 89 odstotkov vseh svetovnih zalog premoga, pri tem pa kar 95 odstotkov premoga v Avstraliji, še vedno le 50-odstotno možnost, da globalno segrevanje glede na predindustrijsko raven omejimo na 1,5 stopinje Celzija.

Avstralija, ki je pomemben proizvajalec, je kljub temu že napovedala ohranitev rudnikov premoga za izvoz, saj svetovno povpraševanje po tem energentu narašča.

Avstralski premier Scott Morrison je prenehanje izkopavanja premoga zavrnil, češ da je avstralski izvoz premoga pomemben za države v razvoju, pri čemer naj bi jim ustrezna tehnologija omogočila, da premog v prihodnje uporabljajo "na do podnebja prijaznejši način".

Tako bo Avstralija tudi v prihodnje izkopavala premog in ga prodajala na svetovnem trgu. Na vprašanje, kdaj bi lahko rudnike zaprla, pa je Morrison odgovoril le, da pričakujejo, da bo čez čas povpraševanje po tem energentu verjetno upadlo.

V boju za podnebne spremembe bo sicer zelo pomembna podnebna konferenca COP26, ki bo potekala novembra v Glasgowu na Škotskem. Trajala bo 12 dni. Že zdaj velja za ključni tovrstni dogodek po pogovorih v Parizu leta 2015.