Avstrija je ena od najbolj zaželenih evropskih držav za delo, predvsem za prebivalce države nekdanje Jugoslavije. Foto: EPA
Avstrija je ena od najbolj zaželenih evropskih držav za delo, predvsem za prebivalce države nekdanje Jugoslavije. Foto: EPA
Kern
Avstrijski kancler zatrjuje, da vladni načrti nimajo nobene povezave s sovražnostjo do tujcev. Foto: EPA

V skladu z vladnimi načrti bi imeli pri zaposlovanju avstrijski državljani in evropski državljani, ki že živijo v Avstriji, prednost pred tujimi delavci. Od julija bo v skladu z novimi pravili veljalo tudi to, da bo država za tri leta prepolovila dajatve za podjetja, ki bodo ustvarila nova delovna mesta in ki bodo zaposlila avstrijske delavce oz. delavce, ki že delajo v Avstriji, ter nezaposlene, registrirane na avstrijskem zavodu za zaposlovanje.

Načrt vključuje tudi to, da imajo prednost pri zaposlovanju diplomanti z avstrijskih izobraževalnih ustanov in visoko kvalificirani delavci iz tujine, ki imajo posebna delovna dovoljenja. Program bo vlado stal dve milijardi evrov in naj bi pomagal ustanoviti 160.000 novih delovnih mest.

"To nima nobene povezave s sovražnostjo do tujcev. Ne zanima me rojstni list, temveč želim rešiti težavo, s katero se spopada Avstrija," je prek Facebooka sporočil avstrijski kancler Christian Kern.

Kern je prepričan, da bo Bruselj prižgal zeleno luč za načrt, ob tem pa poudarja, da je morala Avstrija poiskati kreativno rešitev, ki upošteva evropske regulacije, da bi zajezila brezposelnost.

Je načrt v nasprotju z enim osnovnih načel EU-ja?
Kot poudarja vlada, je njen glavni cilj preprečiti povečanje brezposelnosti. Po poročanju Reutersa je namera v nasprotju s pravilom EU-ja o prostem gibanju delavcev, zaradi česar je pričakovati nasprotovanje Bruslja. Tiskovni predstavnik Evropske komisije je v prvem odzivu dejal, da EU ne bo komentiral zakonodaje, ki je še niso pregledali.

Avstrija je že leta zaželena država za delo, predvsem za prebivalce sosednjih vzhodnih držav, ki jih privabljajo predvsem višje plače in socialne ugodnosti.

Brezposelnost v Avstriji je relativno nizka, trenutno je 5,7-odstotna, a se počasi povečuje, ob tem pa se vlada spopada tudi z upočasnitvijo gospodarske rasti.

Bo Avstrija zmanjšala otroški dodatek za otroke delavcev iz tujine?
Vladajoča Ljudska stranka v dogovoru s koalicijskimi partnerji pripravlja tudi osnutek zakona, ki predvideva zmanjševanje otroških dodatkov za zaposlene, ki prihajajo iz drugih držav EU-ja, s čimer naj bi prihranili okoli 100 milijonov evrov letno. Kot kažejo podatki, ki jih je navedla stranka, je Avstrija v tujino za 122.000 otrok nakazala 249 milijonov evrov, največ na Madžarsko (64,7 milijona evrov), v Slovenijo pa je nakazala 17,4 milijona. Avstrija je leta 2015 skupno za otroške dodatke namenila slabe 3,4 milijarde evrov. Višina otroškega dodatka je v Avstriji odvisna od starosti posameznega otroka in tako znaša npr. mesečno najmanj 111,80 evra od rojstva naprej in 162 evrov za otroke, starejše od 19. let. V Sloveniji je najvišji znesek otroškega dodatka 137,18 evra na mesec, najnižji pa 30,44 evra.