Sirski vojaki se borijo za popoln nadzor nad pomembno avtocesto. Foto: EPA
Sirski vojaki se borijo za popoln nadzor nad pomembno avtocesto. Foto: EPA

Sirija mora do sredine prihodnjega leta v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a in ameriško-ruskim dogovorom uničiti vse zaloge kemičnih bojnih strupov, ki naj bi jih bilo okoli 1.300 ton.

"Prioritetno kemično orožje", najnevarnejši del sirskega arzenala, mora biti uničeno ali pa nemirno državo zapustiti do konca tega leta in prav to predstavlja veliko oviro, saj so nekatera skladišča na območjih, kjer divjajo spopadi med vladnimi silami in uporniki.

Sredi novembra so vladne sile sprožile ofenzivo, da bi zavarovale avtocesto, ki je speljana prek hribovja Kalamun, okoli 50 kilometrov severno od Damaska, in ob kateri so postavljene številne vojašnice ter vojaške postojanke.

Vojski je iz rok upornikov uspelo znova prevzeti mesti Kara in Deir Atija, ki ležita ob omenjeni avtocesti. "Cesta je prevozna, a ni varna," je sporočil proopozicijski Sirski observatorij za človekove pravice, ki je še pojasnil, da je cesta ranljiva za uporniške napade.

Vlada v Damasku priznava, da še nima popolnega nadzora nad cesto, ki sicer prestolnico povezuje z obalnimi predeli, ki veljajo za oporišče alavitske manjšine, iz katere prihaja tudi predsednik Bašar Al Asad.

Rusija bi pomagala
Okoli 800 ton zalog predstavljajo industrijske kemikalije, ki jih bodo uničili v komercialnih sežigalnicah, kar pomeni, da jih je do tja mogoče prepeljati le po cesti ali morju.

Rusija je medtem izrazila pripravljenost, da pomaga pri zagotovitvi prevoza sirskega kemičnega orožja do sirskega sredozemskega pristaniškega mesta Latakia, sirske sile pa bi zagotovile varovanje nevarnega tovora.

Najnevarnejše strupe nameravajo uničiti na ameriški ladji sredi morja z nevtralizacijo ob uporabi hidrolize.