Imran Kan je bil pakistanski premier od leta 2018 do aprila lani. Foto: Reuters
Imran Kan je bil pakistanski premier od leta 2018 do aprila lani. Foto: Reuters

V torek se je policija spopadla s Kanovimi podporniki pred njegovim domom, ko so ga poskušali prijeti po nalogu sodišča. Kanu oblasti očitajo, da je prodajal državna darila, ko je bil na položaju, on pa trdi, da je primer politično motiviran.

Policija je skušala vdreti v poslopje v Lahoreju, pri tem pa je uporabila solzivec, medtem ko so Kanovi privrženci metali kamne in opeke, poroča BBC.

V videonagovoru je 70-letni Kan ponudil pisno zagotovilo, da se bo pojavil na sodišču v Islamabadu v soboto. Dodal je, da obstajajo varnostni pomisleki, saj je na sodišču že prišlo do dveh napadov.

Kan trdi, da ni bilo razloga, da bi ga policija aretirala v torek, saj da je do sobote na prostosti v zameno za varščino. Dejal je še, da je vlada odločena, da ga spravi za rešetke po prejšnjih neuspelih poskusih.

Po njegovih besedah ga skušajo oblasti aretirati, da bi njegovi stranki preprečile sodelovanje na prihajajočih volitvah, dodal pa je: "Naj bom v zaporu ali ne, moji stranki ne bodo mogli preprečiti zmage."

Ministrica Marijum Aurangzeb pa je dejala, da poskus aretacije ni bil povezan z volitvami, ampak da je policija zgolj skušala ukrepati po nalogu sodišča zaradi obtožb o korupciji.

Ministrica pravi, da je Kan uporabil strankarske pripadnike, ženske in otroke kot človeški ščit, da bi se izognil aretaciji in povzročil nerede. Kanovi podporniki protestirajo tudi v drugih mestih.

Kan je bil odstavljen s položaja lanskega aprila, a je vzdrževal pritisk na svojega naslednika Šebaza Šarifa s protesti in govori ter pozivi k predčasnim volitvam. Kan Šarifa krivi za poskus atentata nanj novembra lani.

(V galeriji slike spopadov Kanov privržencev s policijo v Lahoreju.)