Januarske poplave so povzročile veliko preglavic na Novi Zelandiji. Foto: Reuters
Januarske poplave so povzročile veliko preglavic na Novi Zelandiji. Foto: Reuters

Ciklon Gabrielle grozi Novi Zelandiji – le nekaj tednov po tem, ko je mesto Auckland poplavilo zaradi močnega deževja. V Aucklandu in okolici tako danes znova vzpostavljajo zaklonišča, nacionalni letalski prevoznik Air New Zealand pa je pred prihodom ciklona odpovedal več notranjih poletov. Prebivalcem nekaterih območij je bilo naročeno, naj si zagotovijo dovolj zalog živil za tri dni, če bi ostali ujeti v svojih domovih.

Kategorija ciklona Gabrielle se je sicer s tretje znižala na drugo, kar pomeni, da zdaj pričakujejo manj uničujoče vetrove. Vendar pa so vremenoslovci opozorili, da bodo najverjetneje še vedno dovolj močni, da lahko poškodujejo drevesa in daljnovode, ter da v prihodnjih dneh pričakujejo večjo količino padavin, ki bi lahko povzročile nove poplave in zemeljske plazove.

Tudi oblasti na oddaljenem otoku Norfolk, ki leži v Tihem oceanu vzhodno od Avstralije in severno od Nove Zelandije, so danes zaradi bližajočega se močnega ciklona razglasile rdeči alarm in prebivalce pozvale, naj se po potrebi umaknejo v zaklonišča.

Avstralski meteorološki urad je na družbenih omrežjih sporočil, da se ciklon Gabrielle približuje otoku Norfolk, ki leži približno 1500 kilometrov severovzhodno od Sydneyja, "vremenske razmere pa se bodo danes popoldne poslabšale in prinesle uničujoče vetrove, obilne padavine in visoke valove".