Papež je odločno nastopil proti jedrskemu orožju. Foto: Reuters
Papež je odločno nastopil proti jedrskemu orožju. Foto: Reuters

V mestu so ZDA z jedrsko bombo 9. avgusta leta 1945 v trenutku ubile 27.000 ljudi, skupno pa 74.000. Obisk Japonske je Frančišek posvetil predvsem mirovništvu in pozivu k jedrski razorožitvi, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Po papeževem mnenju posest jedrskega orožja ni pravi odgovor za tistega, ki si želi miru, naš svet pa poganja sprevržena dihotomija, po kateri želimo ohranjati stabilnost, mir in občutek varnosti z uporabo zastraševanja in nezaupanja.

Mednarodno stabilnost in mir je nemogoče zagotoviti z vzbujanjem strahu pred popolnim uničenjem sveta, opozarja papež.

Na Japonskem je manj kot pol milijona katoličanov. Foto: Reuters
Na Japonskem je manj kot pol milijona katoličanov. Foto: Reuters

"Prepričan sem, da je svet brez jedrskega orožja mogoč in potreben, zato naj politični vodje ne pozabijo, da nas to orožje ne more zaščititi pred nevarnostmi. K srcu si moramo vzeti katastrofalni vpliv, ki ga ima njegov razvoj tako na človeka kot na okolje. Zato se moramo upreti vzdušju strahu, nezaupanja in sovraštva, ki ga razpihujejo jedrske doktrine," je poudaril papež, ki obžaluje razdrtje mednarodnih sporazumov o neširjenju jedrskega orožja.

V Nagasakiju se je tudi poklonil šestindvajsetim tamkajšnjim mučencem. Sveti Frančišek Ksaverij je Japonsko kot prvi katoliški misijonar obiskal leta 1549, pol stoletja pozneje pa se je s križanjem jezuita svetega Pavla Mikija in njegovih tovarišev začela dvestoletna gonja proti katoličanom.

V tem obdobju se je katolicizem na Japonskem ohranil celo brez duhovnikov, papež pa je mučence iz Nagasakija danes postavil drugim katoličanom za zgled. V 127-milijonski državi je katoličanov sicer manj kot pol milijona.

Po Nagasakiju je papež obiskal še Hirošimo. V tem mestu je uporabo jedrskega orožja označil za zločin. "Uporaba jedrske energije v vojne namene je danes, bolj kot kdaj koli, zločin ne samo proti dostojanstvu ljudi, temveč tudi proti prihodnosti našega skupnega doma," je dejal ob spomeniku miru.

Srečal se je tudi s preživelimi grozljivega napada pred 74 leti, ki so mu opisali "prizore iz pekla" po bombardiranju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež se bo v ponedeljek v Tokiu srečal z japonskim cesarjem Naruhitom in premierjem Šinzom Abejem ter žrtvami potresa, cunamija in jedrske nesreče v Fukušimi leta 2011.

Vatikan med prvimi podpisal pogodbo o prepovedi jedrskega orožja

Vatikan je bil med prvimi državami, ki so podpisale pogodbo o prepovedi jedrskega orožja. Dokument je julija 2017 podpisalo 122 držav, vendar še ni začel veljati, ker ga še ni ratificiralo 50 držav.

Protijedrski aktivisti pozivajo Japonsko, edino državo, ki je doživela jedrski napad, naj čim prej podpiše in ratificira pogodbo. Vlada premierja Abeja za zdaj te pozive zavrača zaradi zanašanja na ameriški jedrski dežnik.

Papež: Imeti jedrsko orožje je neopravičljivo