Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vrhovni vojaški poveljnik severnokorejske vojske Pak Jong Chon je opozoril, da bi se morale "sovražne sile", med njimi ZDA, vzdržati provokacij Severne Koreje z jedrskim orožjem, če želijo praznovati mirno novo leto, je poročala severnokorejska državna agencija KCNA.

Agencija je objavila izjavo le nekaj ur po tem, ko je Pjongjang izvedel že drugi poskus v manj kot enem tednu na izstrelišču Sohae, pri čemer ni znano, za kakšen poskus je šlo. To je izstrelišče, za katero je Severna Koreja po navedbah ZDA obljubila, da ga bo zaprla.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA ni sporočila, za kakšen preizkus je šlo. Foto: Reuters
Severnokorejska tiskovna agencija KCNA ni sporočila, za kakšen preizkus je šlo. Foto: Reuters

Pjongjang je novico o prvem preizkusu sporočil dan po tem, ko je Severna Koreja naznanila, da pogovori z ZDA o denuklearizaciji Korejskega polotoka niso več na pogajalski mizi.

Grožnje Kim Džong Una

Severnokorejski vodja Kim Džong Un je ZDA sicer določil rok za dogovor do konca leta, od katerega pričakuje neke vrste koncesije od Washingtona, ki mu je v nasprotnem primeru zagrozil z besedami, da lahko država sprejme nepredvidljivo novo pot.

Severna Koreja je bila ob tem jasna, da je pripravljena udejanjiti katero koli odločitev voditelja.

Diplomati pri ZN-u so v preteklosti že večkrat izrazili bojazen, da bi lahko Severna Koreja, če kmalu ne bo napredka, znova začela poskusno izstreljevati balistične ali jedrske rakete dolgega dosega.