Protestniki so netili požare na postajah podzemne železnice. Foto: Reuters
Protestniki so netili požare na postajah podzemne železnice. Foto: Reuters

Podjetje MTR Corp, ki upravlja podzemno železnico, je sporočilo, da so se za zaprtje, ki je paraliziralo mesto, odločili, ker potnikom ne morejo več "zagotavljati varne in zanesljive storitve v teh okoliščinah". Zaprta je celotna mreža podzemne železnice, ki sicer dnevno prepelje okoli pet milijonov potnikov, poroča Reuters.

Protestniki so namreč zažigali poslovne prostore in postaje železnice, tudi prazen vagon, pri čemer so ranili dva člana osebja, je sporočilo podjetje MTR Corp.

Proteste spremlja vse večje nasilje. Policija je huje poškodovala več ljudi. Foto: Reuters
Proteste spremlja vse večje nasilje. Policija je huje poškodovala več ljudi. Foto: Reuters

Vse postaje so zaprli pozno v petek, zaradi česar so morali številni potniki domov peš.

Petkovi protesti so se zgodili po uveljavitvi več kot 50 let starega odloka o prepovedi obraznih mask, ki jih protestniki uporabljajo, da zakrivajo svojo identiteto. Odlok izvira še iz kolonialnih časov, ko je bil Hongkong britanska kolonija. Mesto je leta 1997 prešlo pod nadzor Kitajske.

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je v sobotnem televizijskem nagovoru zagovarjala prepoved obraznih mask. Kot je dejala, je prepoved upravičena zaradi "izjemnega nasilja". "Radikalno obnašanje izgrednikov" je družbo "na pol paraliziralo", je dejala.

Vse nasilnejši protesti trajajo že štiri mesece, sprožil pa jih je predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev celinski Kitajski. Zaradi množičnih protestov so hongkonške oblasti predlog že umaknile.

Zaprte trgovine, banke

Zaradi nasilja so zaprti tudi številni trgovski centri in trgovine, kar je nov udarec za trgovce in restavracije v mestu, ki je na robu recesije, poroča Reuters. Zaprte so tudi podružnice Kitajske banke, Vzhodnoazijske banke ter Industrijske in komercialne Kitajske banke, ki so bile tarča protestnikov.

Protestniki so tudi netili ognje, metali molotovke na policiste in zažgali zastavo Kitajske. Iz bolnišnic so sporočili, da je bilo ranjenih 31 ljudi, od tega dva huje.

V spopadih med protestniki in policijo je policist ustrelil in ranil 14-letnika, ki je, kot je sporočila policija, vanj vrgel molotovko in ga zažgal. Mediji poročajo, da je fantovo stanje stabilno, podrobnosti pa niso znane.

Napovedani so že novi protesti, ni pa jasno, kako bo nanje vplivalo zaprtje podzemne železnice.

V Hongkongu spet nasilni protesti