Vong (na sliki s Haasom) je pomembna oseba v protivladnih protestih, ki so se začeli 9. junija. Foto: Reuters
Vong (na sliki s Haasom) je pomembna oseba v protivladnih protestih, ki so se začeli 9. junija. Foto: Reuters

Maas in Vong sta se sestala na ponedeljkovem dogodku o človekovih pravicah v nemškem parlamentu, ki so ga organizirali mediji.

"Zelo narobe je, da poskušajo nemški mediji in politiki izkoristiti protikitajski separatistični val," je sporočila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Čunjing. Kot je dodala, je to "nespoštljivo do kitajske suverenosti in predstavlja vmešavanje v notranje zadeve Kitajske".

Zaradi srečanja je Kitajska nemškega veleposlanika pozvala na zagovor. Peking je sporočil, da imajo "dovolj dokazov" o tujem posredovanju v Hongkongu. Kitajski veleposlanik v Berlinu Vu Ken pa je dejal, da bo imel ta dogodek negativne posledice za dvostranske odnose med državama.

Wong pozval k podpori proti "kitajskemu avtokratskemu režimu"

Vong je občinstvo v Berlinu pozval, naj podpirajo protestnike v Hongkongu proti "kitajskemu avtokratskemu režimu". Eden vidnejših protestnikov v Hongkongu je proteste v delno avtonomnem mestu primerjal z Berlinom v času hladne vojne.

22-letni Wong je bil v nedeljo za 24 ur pridržan na hongkonškem letališču, ker naj bi kršil pogoje svojega izpusta v zameno za varščino, nato pa so ga oblasti izpustile, da je odpotoval v Nemčijo. Avgusta je bil skupaj z aktivistko Agnes Čov pridržan zaradi obtožb, da sta junija spodbujala in sodelovala v nezakonitih srečanjih, a sta bila kmalu izpuščena na prostost v zameno za varščino.

Tik pred odhodom v Nemčijo je Vong na svojem profilu na Facebooku zapisal, da si bo med drugim prizadeval za konec prodaje in izvoza orožja hongkonški policiji. Po obisku te države se bo Wong odpravil v ZDA, poroča nemški portal Deutsche Welle.

V nedeljo je Vong za nemški časnik Bild dejal, da je razočaran zaradi obnašanja nemške kanclerke Angele Merkel na njenem nedavnem obisku Kitajske. Po njegovih besedah bi lahko namreč "jasneje pozvala k svobodnim volitvam v Hongkongu".

Hongkong: Carrie Lam ni pomirila protestnikov