Nobeden od napadov na civiliste se ni zgodil med vojnimi spopadi, ampak v okoliščinah, ki bi ob morebitnem sojenju podpirale navedbe, da so to vojni zločini. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Nobeden od napadov na civiliste se ni zgodil med vojnimi spopadi, ampak v okoliščinah, ki bi ob morebitnem sojenju podpirale navedbe, da so to vojni zločini. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Neodvisno poročilo, objavljeno prejšnji teden, navaja, da obstajajo dokazi, da je 19 avstralskih vojakov ubilo 39 neoboroženih afganistanskih ujetnikov in civilistov, pripravil ga je sodnik, ki ga je imenoval glavni inšpektorat avstralske vojske.

Sorodna novica Posebni avstralski tožilec za vojne zločine bo preučil delovanje vojakov v Afganistanu

Poročilo ne razkriva identitete nobenega od vpletenih vojakov, gre za nekdanje in sedanje pripadnike posebnih oboroženih enot, ki jim grozi sodni pregon.

Do zdaj odpustili deset vojakov

Doslej je uradno obvestilo, da bodo odpuščeni, prejelo deset vojakov, ki so bili priče ali so sodelovali pri umorih, vendar pa niso bili del skupine 19 vojakov, ki jim grozi obtožnica.

Avstralski premier Scott Morrison je napovedal, da bo primer prevzel posebni preiskovalec, vendar bi lahko preiskave po navajanju BBC-ja trajale več let.

Umorjeni zaporniki in kmetje iz Afganistana

Med umorjenimi civilisti so bili zaporniki in kmetje, poroča BBC in dodaja, da je bilo v umore teh ljudi vpletenih 25 članov posebnih sil avstralske vojske, policija pa preiskuje več tovrstnih incidentov.

Umore naj bi izvajali mlajši vojaki, ki so jih usmerjali starejši. To naj bi bila prva kri, ki so jo prelili, s čimer naj bi se privadili ubijanja v vojski.

Morrison je izrazil obžalovanje za dogodke, ki so jih v Afganistanu označili za neopravičljive, hkrati pa so sporočili, da je novo poročilo korak k pravičnosti.

Sorodna novica Posebne enote avstralske vojske naj bi ubile 39 neoboroženih afganistanskih civilistov

V Afganistanu po letu 2001 26.000 avstralskih vojakov

Po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 je Avstralija v Afganistan poslala več kot 26.000 svojih pripadnikov, da bi tam pomagali ameriškim vojakom v boju proti talibanom, teroristični mreži Al Kaida in drugim skrajnim skupinam.

Državo so uradno zapustili leta 2013, od takrat pa se je pojavilo že več poročil o krutih zločinih, ki so bili povezani z avstralskimi silami.

Zdaj je po poročanju BBC-ja v Afganistanu okrog 400 avstralskih vojakov.