Srečanje se je končalo s skupno deklaracijo. Foto: EPA
Srečanje se je končalo s skupno deklaracijo. Foto: EPA

Za obsodbo so glasovale vse države razen Izraela. "To je jasen dokaz, kako izoliran je Izrael," je dejal gostitelj, turški predsednik Abdullah Gül.

V sklepni deklaraciji konference, ki so se je udeležili tudi ruski premier Vladimir Putin, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, sirski predsednik Bašar Al Asad in palestinski predsednik Mahmud Abas, so voditelji azijskih držav "izrazili globoko zaskrbljenost in obsodbo zaradi dejanj izraelskih varnostnih sil" 31. maja.

Spomnimo, takrat je izraelska vojska v mednarodnih vodah napadla konvoj ladij s pomočjo, namenjeno Gazi, pri tem pa je umrlo devet turških aktivistov. "Gre za očitno kršitev mednarodnega prava," so še zapisali v sklepni deklaraciji.

Rusija zahteva mednarodno preiskavo
Putin je ob robu srečanja že napovedal, da bo Rusija zahtevala mednarodno preiskavo incidenta in da bo to vprašanje sprožila tudi v Združenih narodih, saj se ne sme dovoliti, da bi sledil nov izbruh nasilja na Bližnjem vzhodu. Izrael je že napovedal notranjo preiskavo, mednarodno preiskavo pa odločno zavrača, saj trdi, da naj bi bila uperjena proti judovski državi.

A tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je Izraelu svetoval, da bi moral zagotoviti verodostojno vlogo mednarodne skupnosti pri preiskavi. Nujna bi bila "takojšnja, verodostojna, neodvisna in transparentna preiskava", je dejal Ban. Mednarodno udeležbo pri preiskavi so podprle tudi ZDA, ki menijo, da bi bilo prav to ključno za vzpostavitev zaupanja. Menda se Washington z Izraelci in drugimi že pogovarja, kako bi to dosegli.

V ponedeljek ubitih šest Palestincev
Medtem so našli trupli dveh Palestincev, ki sta bila ubita v ponedeljkovem napadu izraelskega čolna na skupino Palestincev. Skupaj je bilo tako v napadu ubitih šest Palestincev. Izraelci pravijo, da so bili oblečeni v potapljaške obleke in naj bi se pripravljali na napad na Izrael. V palestinski skupini Brigade mučenikov Al Akse, oboroženem krilu Abasovega gibanja Fatah, so potrdili, da je šlo za njihove člane. Trdijo, da naj bi bili na usposabljanju.