Aziz je bil 25. po vrsti v svežnju kart, na katerih so bili najbolj iskani pripadniki iraškega režima po odstranitvi Sadama Huseina. Foto: Reuters
Aziz je bil 25. po vrsti v svežnju kart, na katerih so bili najbolj iskani pripadniki iraškega režima po odstranitvi Sadama Huseina. Foto: Reuters
Kemični Ali
Kemični Ali je bratranec usmrčenega iraškega predsednika Sadama Huseina. Foto: EPA

Enako kazen, torej 15 let, so zaradi zločinov proti človečnosti dosodili tudi Aliji Hasanu al Madžidu, bolj znanemu pod imenom Kemični Ali, ki je bil pred tem sicer že trikrat obsojen na smrtno kazen. Nazadnje so mu jo dosodili na sojenju zaradi pokola šiitov pred desetimi leti, ki se je končalo drugega marca.

Pri umoru trgovcev so za kriva spoznali tudi dva polbrata nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, Vatbana Ibrahima al Hasana in Sabavija Ibrahima al Hasana, ki sta v času umora pripadala iraškemu varnostnemu aparatu. Oba so obsodili na smrt z obešenjem. Poleg njiju sta bila še dva iraška uradnika obsojena na šest oziroma 15 let, nekdanjega guvernerja iraške centralne banke pa so oprostili.

Aziz "obraz" Huseinovega režima
Gre za prvo obsodbo Aziza, ki se je vrsto let namesto Sadama Huseina pojavljal v javnosti, po strmoglavljenju njegovega diktatorskega režima pa se je predal. Vpletenost v smrt bagdadskih trgovcev je Aziz sicer zanikal.

Trgovci želeli s krizo obogateti
V Iraku je bilo leta 1992 po hitrem postopku na smrt obsojenih in usmrčenih 42 trgovcev, ker naj bi med tem, ko so Združeni narodi proti Iraku uvedli ekonomske sankcije zaradi invazije na Kuvajt, zahtevali oderuške cene za osnovna živila. Aziz, po veroizpovedi edini kristjan v pretežno sunitskem muslimanskem Huseinovem režimu, je bil med vdorom v Kuvajt iraški zunanji minister, nato pa je postal podpredsednik vlade.

A. P.