Fajad je Banu pokazal, kje namerava izrael graditi nove judovske naselbine. Foto: Reuters
Fajad je Banu pokazal, kje namerava izrael graditi nove judovske naselbine. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu
Netanjahu bo v ZDA odpotoval na letno zasedanje ameriškega proizraelskega združenja AIPAC (American Israel Public Affairs Committee). Foto: EPA

Ban Ki Mun se je najprej ustavil v Ramali na Zahodnem bregu, kjer se je srečal s palestinskim premierjem Salamom Fajadom, pozneje pa se bo sešel še z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom.

Nov krog diplomatskih prizadevanj za obnovitev pogovorov med sprtima stranema je sprožila novica Izraela, da je odobril gradnjo novih judovskih naselij na zasedenem ozemlju. Palestinci vztrajajo, da ne bodo sedli za pogajalsko mizo, dokler Izrael ne preneha graditi naselij. Gradnjo je ostro obsodila tudi t. i. bližnjevzhodna četverica (ZDA, Rusija, EU in ZN).

Ban: Priključitev vzhodnega Jeruzalema ni priznana
Pred prihodom v regijo je generalni sekretar ZN-a dejal, da "mednarodna skupnost ni priznala priključitve vzhodnega Jeruzalema" in da "četverica obsoja odločitev izraelske vlade, da nadaljuje načrtovanje nadaljnje gradnje v vzhodnem Jeruzalemu". Ban je bil v Izraelu nazadnje po koncu izraelskega napada na Gazo pred 14 meseci, ko ni skrival jeze zaradi izgube človeških življenj.

Ban si je za cilj zadal, da v dveh letih dosežejo izraelsko-palestinski mirovni dogovor, ki bi vključeval palestinsko državo. "Lahko najdemo in moramo najti način, da bo Jeruzalem prestolnica dveh držav, sveta mesta pa dostopna vsem," je Ban povedal po sestanku s Fajadom.

Med spopadom na Zahodnem bregu je izraelska policija ubila mladega Palestinca, enega pa ranila. Palestinci so v mestu Nablus med demonstracijami metali kamenje v izraelske vojake. Predstavnik izraelske vojske je sporočil, da so vojaki na protestnike streljali s solzivcem in gumijastimi naboji.

V pokrajino bo znova odpotoval tudi posebni ameriški odposlanec George Mitchell, ki si prizadeva za obnovitev mirovnih pogovorov. Mitchell naj bi pogovore opravil že pretekli teden, a so obisk zaradi diplomatskih napetosti med državama - te so izbruhnile zaradi izraelske napovedi gradnje novih stanovanj, in sicer ravno na dan, ko je v Izrael pripotoval podpredsednik ZDA Joe Biden - odpovedali.

Clintonova optimistična glede pogajanj
V nasprotno smer kot Mitchell - v ZDA - bo čez nekaj dni odpotoval izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki naj bi se v Washingtonu srečal s predsednikom ZDA Barackom Obamo in ameriško zunanjo ministrico Hillary Clinton. Ta je po telefonskem pogovoru z Netanjahujem izrazila pričakovanje, da se bodo pogovori med izraelsko in palestinsko vlado kmalu nadaljevali.

"Kar sem slišala od premierja v odgovor na naš poziv, je bilo uporabno in produktivno. Nadaljujemo pogovore z njim in njegovo vlado," je povedala prva dama ameriške diplomacije.