Ugledna četverica (Ban, Clinton, Lavrov in Ashton) v družbi nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira. Foto: EPA
Ugledna četverica (Ban, Clinton, Lavrov in Ashton) v družbi nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira. Foto: EPA
Napad na Gazo
Napadi v Gazi so se zgodili prav med obiskom visoke predstavnice EU-ja Catherine Ashton na območju. Foto: EPA
Poziv Izraelcem in Palestincem

mirovni dogovor dosegli v 24 mesecih.

"Četverica poziva vlado Izraela, naj zamrzne vse dejavnosti, povezane z naselbinami, odstrani oporišča, zgrajena od marca leta 2001, in se vzdrži rušenja in deložacij v vzhodnem Jeruzalemu," piše v izjavi, ki jo je prebral generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Dodal je: "Enostranska dejanja ne morejo prejudicirati izida pogajanj in jih mednarodna skupnost ne bo priznala."

Štiri strani - ZN, ZDA, Rusija in Evropska unija - so izrazile tudi zaskrbljenost nad razmerami na območju Gaze. "Četverica je globoko zaskrbljena zaradi vse slabših razmer v Gazi, vključno s humanitarnimi razmerami in položajem človekovih pravic civilnega prebivalstva, in poudarja nujnost trajne rešitve za krizo v Gazi."

Palestinska država, ki bi živela v miru
Ban si je zaželel, da bi mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci v dveh letih pripeljala do mirovnega dogovora. Po njegovih besedah bi takšna rešitev "končala okupacijo, ki se je začela leta 1967", in pripeljala do vzpostavitve "neodvisne, demokratične in za življenje sposobne palestinske države, ki bo živela v miru in varnosti ob Izraelu in drugih sosedah".

Glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat je v imenu palestinskih oblasti poziv četverice pozdravil, hkrati pa jo tudi pozval, naj svoje besede spremeni v zavezujoče mehanizme na terenu, "tako da bo Izrael spoštoval svoje zaveze, predvsem ustavitev vseh dejavnosti, povezanih z naselbinami, na vseh palestinskih ozemljih - na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu".

"Globoki in široki, močni in trajni odnosi"
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je po pogovorih znova poudarila, da imajo ZDA in Izrael "močne in trajne odnose" kljub nedavnim napetostim zaradi napovedane gradnje novih judovskih stanovanj. "Naši odnosi so v teku. So globoki in široki, močni in trajni," je dejala, a tudi poudarila, da Washington stoji za pozivom k zamrznitvi dejavnosti, povezanih z naselbinami. "Verjamemo, da je začetek neposrednih pogovorov tako v interesu Izraela kot tudi Palestincev."

Na predvečer srečanja so sicer izraelska letala bombardirala območje Gaze kot povračilo za četrtkov raketni napad na izraelsko vas ob meji z Gazo, v katerem je bil ubit tajski kmetijski delavec. Izraelska letala so napadla šest "terorističnih točk", med katerimi so bili tudi obrat za proizvodnjo orožja in dva skrivna predora pod mejo med Gazo in Izraelom.

Poziv Izraelcem in Palestincem