Južnokorejskemu zunanjemu ministru nekateri očitajo pomanjkanje karizmatičnosti. Foto: EPA
Južnokorejskemu zunanjemu ministru nekateri očitajo pomanjkanje karizmatičnosti. Foto: EPA
Palača Združenih narodov v New Yorku
Organizacija bo morala med Banovim vodenjem skozi temeljite reforme. Foto: EPA

Tako bo na položaju nasledil Kofija Annana, predtem pa mora njegovo kandidaturo potrditi še Generalna skupščina, ki pa do zdaj še ni nikoli nasprotovala odločitvi VS-ja. Postal naj bi osmi generalni sekretar organizacije, ki se v zadnjih letih bojuje s številnimi očitki o svoji neučinkovitosti. Nekateri zaposleni v sekretariatu ZN-a Južnemu Korejcu očitajo pomanjkanje karizmatičnosti.

Glavne težave, s katerimi se bo pri svojem delu soočal, bodo Iran, Severna Koreja, Darfur in reforma ZN-a. Zagotovil je, da bo ZN pod njegovo taktirko bolj učinkovit in koristen, vendar pa podrobnosti ob tem ni navajal.

VS je 62-letnega Bana podprl soglasno, saj je vseh šest njegovih tekmecev že prej umaknilo svojo kandidaturo. Med diplomati v ZN-u je zavladalo tudi prepričanje, da mora naslednji prvi človek ZN-a prihajati iz Azije.

Annan, ki je bil na čelu organizacije dva petletna mandata, bo položaj zapustil 31. decembra. Ganski visoki diplomat je dejal, da Bana zelo spoštuje in da bo storil vse, da bo predaja vodenja potekala čim bolj tekoče.

V prvem petletnem mandatu je Annan postal rocker med diplomati in celo dobil Nobelovo nagrado za mir, v drugem mandatu pa je njegovo ime očrnila korupcijska afera, v katero naj bi bil vpleten njegov sin.