Situacija na Kosovu je spet napeta. Foto:
Situacija na Kosovu je spet napeta. Foto:
Kosovska Srbkinja vztraja na barikadah. Foto: EPA

Stanje je mirno, a napeto, Kfor pa opaža povečano število kosovskih Srbov na ulicah Kosovske Mitrovice in tudi na barikadah.

Kot je povedal poveljnik slovenskega kontingenta na Kosovu, podpolkovnik Franc Kalič, se v srbskem, severnem delu Kosovske Mitrovice že zbirajo tamkajšnji prebivalci. Razmere na območju so napete, a za zdaj je mirno, slovenski vojaki pa za zdaj tudi niso neposredno udeleženi pri soočanju s srbskimi protestniki na barikadah na cestah proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak, je razložil.

Upajo na mirno rešitev
Preteklo noč se je na barikadah kljub hladnemu vremenu zbralo veliko ljudi. Tudi oni pa vse bolj upajo, da se bo kriza, ki traja že skoraj tri mesece, rešila na miren način.

Rešitev naj bi v sredo na srečanju v Zubinem Potoku skušali doseči tudi predstavniki srbskih občin na Kosovu. Predsednik občine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je nakazal, da so Kforju ponudili kompromis, da bi njihovim konvojem omogočili "periodični prehod" na cestah proti severu Kosova. To naj sicer ne bi pomenilo, da bi imel Kfor popolno svobodo gibanja na območju srbskih občin na severu Kosova, vendar pa tudi kosovski Srbi nimajo popolne svobode gibanja prek administrativnih prehodov proti Srbiji, je dejal Pantić.

Odziv Kforja na pobudo še ni znan, vendar pa, kot je povedal podpolkovnik Kalič, nikoli ni bilo mišljeno, da bo Kfor barikade odstranjeval na silo. Tudi poveljnik Kforja Drews je napovedal, da bo Kfor barikade, če jih Srbi ne bodo odstranili sami, odstranil sam "na miren način". Sprva je sicer zahteval, da bi Srbi to storili do ponedeljka, nato pa je rok prestavil na danes.
Kforjev konvoj že na poti
Vseeno pa si Kfor prizadeva vzpostaviti prosto gibanje na območju, saj morajo, če ne drugega, oskrbovati svoje sile na zaprtih prehodih. Poleg tega je tudi mandat Kforja, da omogoči nemoteno gibanje tako prebivalcem kot pripadnikom Kforja in misije EU-ja Eulex na območju. En konvoj Kforjevih vozil za preskrbo naj bi tako že bil namenjen proti zaprtima mejnima prehodoma. Kako uspešen je bil, pa še ni znano, je pojasnil Kalič.

Kot je dodal, so slovenski vojaki v morebitnem soočanju s srbskimi protestniki bolj v ozadju in predvsem v podporo nemško-avstrijskemu bataljonu. Ena skupina sicer trenutno sodeluje pri varovanju mostu prek reke Ibar med severnim in južnim delom Kosovske Mitrovice, ena skupina pa je v pripravljenosti v bližini, če bi nastali kakšni neljubi zapleti. Preostali slovenski vojaki pa opravljajo svoje običajne dolžnosti na območju Peći na zahodu Kosova.