V sirskem predsedniškem sistemu parlament praktično nima nobenih pravih pooblastil in velja za organ, ki potrjuje odločitve predsednika. Foto:
V sirskem predsedniškem sistemu parlament praktično nima nobenih pravih pooblastil in velja za organ, ki potrjuje odločitve predsednika. Foto:

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni jasno, ali so Asadov govor predvajali v živo ali so ga posneli vnaprej. Sirski predsednik je parlament nazadnje nagovoril junija 2012, po volitvah maja istega leta.

Novi sirski parlament se je na ustanovni seji sicer sestal v ponedeljek, ko so poslanci za predsednico parlamenta prvič izvolili žensko - poslanko Hadidžo Čalaf Abas, sicer inženirko kmetijstva, ki prihaja iz vrst vladajoče stranke Baas sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Baas zaseda večino v novem parlamentu, in sicer že od leta 1970, ko je oblast prevzel Asadov oče Hafez Al Asad.

Opozicija volitve bojkotirala
Asad je čestital poslancem za rekordno volilno udeležbo na aprilskih volitvah, ko so lahko glasovali le volivci z območij pod nadzorom vladnih sil, saj volitev niso mogli izvesti v regijah, ki jih obvladujejo opozicijski uporniki in džihadisti.

Nasprotniki Asada in številne države so aprilske volitve označili za nelegitimne. Opozicijske sile so volitve bojkotirale. Sirska vlada se je ob izvedbi volitev sklicevala na ustavo, ki zapoveduje volitve vsaka štiri leta.

Vojna proti terorizmu se bo nadaljevala
V nagovoru je predsednik obljubil, da bo osvobodil celotno Sirijo pred skupinami, ki nasprotujejo njegovi vladavini, saj "nimajo druge izbire kot zmago". Ob tem je zagrozil z uničenjem sil, zvestih Turčiji, v severni provinci Alep. "Alep bo grob, v katerem bodo zakopani upi in sanje tega morilca," je dejal Asad, pri čemer je mislil na turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, za katerega trdi, da njegov "fašistični režim" podpira opozicijske sile kot del projekta za širjenje islamizma v regiji. "Naša vojna proti terorizmu se bo nadaljevala, dokler ne bo izkoreninjen," je še povedal Asad.