V pokrajini Alep se nadaljujejo spopadi. Foto: Reuters
V pokrajini Alep se nadaljujejo spopadi. Foto: Reuters

Po navedbah naj bi vojska predsednika Bašarja Al Asada uporabljala tudi helikopterje, s katerimi je odvrgla sode bombe. Na različnih lokacijah v Alepu naj bi iz ruševin potegnili najmanj 20 trupel, piše Reuters. Na drugi strani državni sirski mediji poročajo, da so območja, ki so pod nadzorom vladnih sil, v nedeljo zadele uporniške rakete. Poročajo o več smrtnih žrtvah in številnih ranjenih. V soboto naj bi bilo v takih napadih upornikov vsaj 24 mrtvih.

Rusija zanikala obtožbe Observatorija
Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Veliki Britaniji, medtem navaja, da je v zračnem napadu vladnih sil in ruske vojske na trg v pokrajini Deir ez Zor, ki je večinoma pod nadzorom samooklicane Islamske države, umrlo vsaj 17 ljudi. Napad je bil izveden v mestu Ašara, ki je približno 60 kilometrov oddaljeno od glavnega mesta pokrajine. Število umrlih naj bi zaradi hudih poškodb ranjenih naraslo, je še sporočil Observatorij. Na poročilo Observatorija se je odzvalo rusko obrambno ministrstvo, ki je v izjavi zatrdilo, da njihova letala niso izvedla nobenih napadov na tem območju.

Bombardirali so tudi druga območja v pokrajini, kjer džihadisti IS-ja oblegajo mesta, ki so v vladnih rokah. Vladne sile so prejšnji teden začele ofenzive proti borcem samooklicanega kalifata v pokrajini Hama, začeli pa so napadati tudi v pokrajini Raka, ki meji na Deir ez Zor. V njej je mesto Raka, ki velja za glavno mesto IS-ja.

Prvič na čelu parlamenta ženska
Medtem je prvič zasedal nov sirski parlament. Volitve so aprila izvedli le na območjih pod nadzorom vladnih sil, zato na volitvah niso mogli sodelovati volivci v predelih, ki jih obvladujejo opozicijski uporniki ali skrajne skupine. Na prvi seji, ki so jo predvajali na sirski televiziji, so poslanci posamično prisegli. Med ustanovno sejo v Damasku so okrepili prisotnost varnostnih sil. Prvič so na čelo parlamenta izvolili žensko, to je inženirka kmetijstva Hadidža Čalaf Abas, ki prihaja iz vladajoče stranke Bass predsednika Asada, ki ima večino v parlamentu, odkar je Asadov oče Hazef leta 1970 prevzel oblast.