Mnogi se bojijo, da bi odhod Aluša sprožil odhode še drugih predstavnikov pogajalske skupine opozicije. Foto: Reuters
Mnogi se bojijo, da bi odhod Aluša sprožil odhode še drugih predstavnikov pogajalske skupine opozicije. Foto: Reuters
Sirija
Vojna v Siriji poteka že šesto leto in ji za zdaj še ni videti konca. Foto: Reuters

"Pogajanja brez konca škodijo usodi sirskega naroda. Zaradi tega se umikam iz delegacije in odstopam," je sporočil Aluš in dejal, da režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada ni pripravljen na kompromise. Kritičen je bil tudi do mednarodne skupnosti, ki po njegovem mnenju ne uresničuje svojih odločitev.

Februarja so se sirske oblasti in opozicijske sile ob posredovanju ZDA in Rusije dogovorile o prekinitvi ognja, s katerim naj bi spodbudili mirovna pogajanja, a zdaj premirje, v katerega nista bili vključeni skrajni islamski skupini Islamska država in Fronta Al Nusra, vse bolj ogrožajo nove in nove kršitve.

Aluš je predstavnik vplivne uporniške skupine Džaiš Al Islam, ki je del Visokega odbora za pogajanja s sedežem v Savdski Arabiji. Kot je povedal v izjavi za javnost, mirovni pogovori niso prispevali k izpustitvi na tisoče ujetnikov ali premaknili Sirije k politični tranziciji brez predsednika Asada.

Po njegovih besedah so brez izpolnitve kakršne koli zahteve opozicije mirovni pogovori "izguba časa", zato tudi ne pričakuje, da se bodo nadaljevali, dokler sirska vlada ne bo pripravljena popustiti in začeti "resnih pogajanj".

Aluš za Damask terorist
Oblast v Damasku ne priznava HNC-ja kot zastopnika opozicije in ga označuje kot orodje v rokah tujih sil, ki imajo za svoj cilj odstranitev Asada. Prav tako je za sirske oblasti Aluš terorist.

Mirovni pogovori, ki potekajo v Ženevi, so zastali aprila letos, ko je opozicija zaradi novega razmaha nasilja v Siriji prekinila sodelovaje na pogovorih. Čeprav so njihovo oživitev napovedali za konec maja, pa natančnega datuma niso nikoli sporočili.

Mirovni posrednik Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je v četrtek izjavil, da nima načrtov, da bi v prihodnjih dveh ali treh tednih sklical nove mirovne pogovore, s katerimi naj bi končali petletno državljansko vojno v Siriji, v kateri je doslej umrlo okoli 280.000 ljudi, več milijonov ljudi je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.