V Bruslju še vedno velja najvišja stopnja pripravljenosti, v sredo pa naj bi odprli šole in postaje podzemne železnice. Foto: Reuters
V Bruslju še vedno velja najvišja stopnja pripravljenosti, v sredo pa naj bi odprli šole in postaje podzemne železnice. Foto: Reuters
Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud je po besedah pariškega tožilca Francoisa Molinsa za 18. ali 19. november načrtoval še napad na pariško poslovno središče La Defense, kjer imajo sedež številna francoska podjetja. Foto: Reuters

Belgijski državni tožilec je sporočil, da so izdali zaporni nalog za 30-letnim Mohamedom Abrinijem, ki so ga dva dni pred napadi v Parizu videli v avtomobilu skupaj z glavnim osumljencem za te napade Salahom Abdeslamom. Osumljenca so videli na bencinski črpalki v francoskem kraju Ressons na avtocesti proti Parizu, v cliu, ki je nato sodeloval v napadih v francoski prestolnici.

Kot je še povedal tožilec, naj bi Abrini vozil avtomobil, zato ga zdaj dejavno iščeta belgijska in francoska policija. Policija je ob zapornem nalogu objavila tudi njegove fotografije, tudi tiste iz bencinske črpalke.

Belgijske oblasti so v povezavi z napadi v Parizu obtožile tudi peto osebo, ki so jo prijeli med racijami v ponedeljek v Liegu. Štiri preostale, ki so jih prav tako prijeli v tej raciji, so izpustili. Drugih podrobnosti niso sporočili.

V Bruslju bodo v sredo odprli šole in podzemno železnico
V belgijski prestolnici Bruselj medtem zaradi nevarnosti terorističnih napadov že četrti dan velja najvišja stopnja pripravljenosti. V sredo naj bi odprli vse šole in postaje podzemne železnice, zato v mestu pričakujejo več sto dodatnih policistov in vojakov, ki bodo pomagali skrbeti za varnost. Odprle naj bi se tudi nekatere trgovine in kulturne ustanove.

Abaaoud načrtoval napad na pariško četrt La Defense
Medtem je pariški tožilec Francois Molins sporočil, da naj bi glavni snovalec terorističnih napadov v Parizu Abdelhamid Abaaoud, ki je umrl v policijski akciji v pariškem predmestju Saint-Denis pet dni po napadih, s pomočnikom načrtoval tudi samomorilski napad v poslovni četrti La Defense na zahodu Pariza, kjer imajo svoje sedeže glavna francoska podjetja. Napad naj bi načrtoval 18. ali 19. novembra.

Molins je povedal tudi, da je telefonska analiza pokazala, da se je Abaaoud na večer napadov v Parizu, kjer je umrlo 130 ljudi, vrnil na več območij napadov blizu koncertne dvorane Bataclan, medtem ko je tam še potekala policijska operacija reševanja talcev. Po telefonu je bil v stikih tudi z Bilalom Hadfijem, enim izmed samomorilskih napadalcev, ki se je razstrelil pred stadionom Stade de France.

Bendaoud obtožen terorizma
Jawada Bendaouda, ki je bil lastnik stanovanja v Saint-Denisu, ki so ga najeli napadalci, so danes obtožili sodelovanja v teroristični zaroti ter posedovanja eksplozivnih sredstev in orožja ter zanj odredilo pridržanje.

Bendaouda so prijeli kmalu po policijski raciji v njegovem stanovanju, v kateri so bili ubiti Abaaoud in njegovi pomagači. Glede na vire blizu preiskavi je policijo do Abaaouda nevede pripeljala njegova sestrična, Hasna Aitboulahcen, ki je bila skupaj z Abaaoudom v operaciji ubita.

Kmalu po raciji je Bendaoud dejal, da ga je "prijatelj prosil za 'streho nad glavo' za dva njegova prijatelja za nekaj dni". Povedal naj bi mu, da nima vzmetnic, pa so menda potrebovali le vodo in mesto za molitev. "Prosili so me za uslugo in sem jo izpolnil. Nisem vedel, da so teroristi," je povedal Bendaoud, preden ga je policija vklenjenega odpeljala.