Papež Benedikt XVI. se je s položaja umaknil 28. februarja 2013. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. se je s položaja umaknil 28. februarja 2013. Foto: EPA
Benedikt je priznal, da je bil presenečen nad izvolitvijo novega papeža Frančiška. Foto: EPA

Tokrat se je prvič v zgodovini zgodilo, da je nekdanji papež po koncu papeževanja sam ocenil lastni pontifikat, in sicer v knjigi, ki naj bi izšla 9. septembra.

Leta 2013 je bil Benedikt XVI. prvi papež, ki je odstopil v zadnjih šestih stoletjih, kot razlog pa je navedel zdravstvene težave. Knjiga je zapisana v obliki intervjuja med Josefom Ratzingerjem (89) in nemškim piscem Petrom Seewaldom.

Zatrl vpliv gejevskega lobija
Benedikt je ob odstopu obljubil, da bo svoje življenje v samostanu v Vatikanskih vrtovih živel "skrito od sveta". Odstopil je v za Vatikan izredno turbulentnem obdobju, saj je takrat vzniknila afera Vatileaks - sprožila jo je objava zaupnih dokumentov in informacij o finančni korupciji, krajah in nebrzdanem trošenju na Svetem sedežu. Italijanski mediji so se takrat razpisali, da je Benedikt odstopil zaradi pritiskov diskreditacije, ki je sledila po izbruhu afere.

Italijanski časopis Corriere della Sera, ki je dobil ekskluziven vpogled v knjigo in lahko odlomke objavi v javnosti, je objavil nekaj izsekov zapisov iz knjige nekdanjega papeža. Benedikt je v knjigi zapisal, da je zaznal navzočnost "gejevskega lobija" štirih ali petih ljudi, ki so hoteli vplivati na uradne odločitve Vatikana. Zatrdil je, da mu je uspelo "zlomiti to vplivno skupino".

Zavrnil očitke o izsiljevanju in pritiskih
Katoliška cerkev že stoletja nasprotuje sprejetju akta, ki bi priznal istospolno usmerjenost, pa čeprav skupine za pravice istospolno usmerjenih opozarjajo, da je v Vatikanu veliko gejev. Kot poroča agencija Reuters, so cerkveni viri dejali, da sumijo, da so se skupine tovrstnih posameznikov povezale, da si lahko pomagajo pri napredovanju znotraj Cerkve, vplivanju na sprejetje odločitev in delovanje cerkvene birokracije.

Svoj dnevnik bo uničil
Benedikt, ki ima po odstopu naziv "zaslužni papež" (papež emeritus), je vedno trdil, da je svojo odločitev sprejel prostovoljno, italijanski časopis poudarja, da je v knjigi "znova zavrnil očitke o izsiljevanju in pritiskih". Svojo odločitev je zaupal le najtesnejšim sodelavcem, saj se je bal, da bi prišla v javnost pred njegovo naznanitvijo odstopa 11. februarja 2013. Zaslužni papež je še dejal, da je v času papeževanja pisal dnevnik, ki pa da ga bo uničil, "čeprav bi bil prava zakladnica za zgodovinarje".

Presenečen nad izvolitvijo Frančiška
Med drugim je priznal, da je bil izredno nezaupljiv, ko so se kardinali sešli na konklavu, na katerem je bil leta 2005 izvoljen za naslednika papeža Janeza Pavla II., in da je bil "presenečen", ko so za njegovega naslednika leta 2013 izbrali Frančiška. Nezadovoljstvo zaradi disfunkcionalnega delovanja vatikanske birokracije naj bi bil med drugim eden izmed dejavnikov, da so kardinali elektorji prvič po več kot 1.300 letih za papeža izvolili Neevropejca. Benedikt je v knjigi priznal, da je bil v času svojega vladanja "premalo odločen".