Benedikt XVI. je v nedeljo nagovoril vernike, ki so priromali na Trg svetega Petra v Vatikanu. Foto: EPA
Benedikt XVI. je v nedeljo nagovoril vernike, ki so priromali na Trg svetega Petra v Vatikanu. Foto: EPA

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je sporočil, da bo papež lahko še naprej nosil bela papeška oblačila, moral pa se bo odreči rdečim usnjenim papeškim čevljem. Uporabljal bo čevlje, ki so mu jih podarili rokodelci med lanskim obiskom v Mehiki.

Vabimo vas, da si preberete intervju z američanom Anuro Gurugejem, ki raziskuje zgodovino papeštva:

"Papež je postal zapornik v Vatikanu"

Papež Benedikt XVI. se bo od vernikov poslovil 27. februarja med splošno avdienco na trgu svetega Petra, ki jo bo ob 10.30 neposredno prenašala tudi TV Slovenija na 2. programu.

Po preniosu bo ob 12.15 gost klepetalnice MMC-ja Miran Špelič, predavatelj patrologije in zgodovine teologije na teološki fakulteti. Vabljeni.

Zlati papeški prstan, imenovan tudi ribiški prstan, bodo v skladu z vatikansko tradicijo uničili. Lombardi je zaupal, da je papež že razvrstil uradne dokumente svojega pontifikata, ki bodo ostali v Vatikanu, in osebne zapiske.

V četrtek ob 20. uri, ko bo Bendikt XVI. odstopil, bodo razpustili švicarsko gardo v papeški poletni rezidenci v Castel Gandolfu, ki jo bo zamenjala vatikanska policija, s čimer se bo tudi uradno končalo njegovo papeževanje in začel proces izbire novega poglavarja Rimskokatoliške cerkve.

Benedikt XVI. bo po presenetljivi odločitvi za umik odstopil v četrtek in s tem postal prvi papež po šestih stoletjih, ki je storil ta korak, zato so se morali v Vatikanu odločiti, kakšen bo njegov naziv po upokojitvi.

Zadnje ure v papeški vatikanski rezidenci pred selitvijo v samostan Mater Ecclesiae se bo Benedikt XVI. poslovil od kardinalov, ki so bili njegovi najbližji sodelavci med osemletnim papeževanjem.

Novega papeža bo izbiralo 115 kardinalov elektorjev, ki so mlajši od 80 let in bodo lahko svoj glas oddali v Sikstinski kapeli med konklavom. Za izvolitev sta potrebni dve tretjini glasov.