Prisrčno srečanje dveh papežev. Foto: Reuters
Prisrčno srečanje dveh papežev. Foto: Reuters
Slovesnost je potekala v slavnostni dvorani apostolske palače v Vatikanu. Foto: Reuters
Frančišek in Benedikt sta se med slovesnostjo večkrat objela. Foto: EPA

Dogodek v apostolski palači je služil tudi kot prikaz kontinuitete od Benedikta do Frančiška, saj se mnogo članov konservativne vatikanske struje še kar ne more otresti nostalgije za prejšnjim, precej bolj tradicionalističnim papežem, poroča AP.

Frančišek je na praznovanje častitljive obletnice svojega predhodnika povabil celotno vatikansko kurijo, cerkveni dostojanstveniki pa so se vabilu množično odzvali, saj nimajo vsak dan priložnosti pozdraviti kar dveh papežev. Čeprav je dogodek vodil Frančišek, pa je bil Benedikt tisti, ki je svojemu nasledniku "ukradel predstavo" z nenapovedano, improvizirano mini teološko lekcijo, začinjeno z latinščino in grščino, s čimer je 89-letni Nemec dokazal, da ima um še vedno bister.

Benedikt se je v svojem govoru zahvalil Frančišku, da mu je pustil njegova zadnja leta življenja uživati v vatikanskih vrtovih, kjer se počuti varnega. "Hvala, sveti oče, za vašo dobroto, ki sem jo deležen tudi jaz prav vsak dan od vaše izvolitve," je dejal leta 2013 upokojeni papež. "Upamo, da boste lahko nadaljevali z vsemi nami na tej poti božjega usmiljenja in nam kazali Jezusovo pot do Boga."

Bodo kritike konservativne struje ponehale?
Benediktova zaupnica bi morda lahko pomagala pomiriti kritike konservativne struje na račun precej liberalne teologije argentinskega papeža, ki daje več poudarka usmiljenju kot morali, manj pa se posveča bogoslužju. Frančišek je nedavno zavrnil nova vprašanja o implikacijah Benediktovega odstopa z vztrajanjem, da je papež samo eden - on sam, Benedikt pa mu je na dan odstopa prisegel zvestobo.

"Benedikt v polni meri stoji za mano in še naprej pomaga Cerkvi s svojimi molitvami," je dejal papež ta konec tedna novinarjem. Ob tem je dodal, da je slišal, da je Benedikt celo okrcal nekatere nostalgične vernike, ki se pritožujejo nad "novim papežem".

Med današnjo slovesnostjo je Frančišek vstopil v slavnostno dvorano apostolske palače ob aplavzu zbranih kardinalov ter takoj zakorakal do Benedikta in ga radostno objel. Upokojeni papež pa je v znak spoštovanja snel belo čepico. Med slovesnostjo sta se še večkrat objela, Benedikt pa je pozorno poslušal, ko ga je Frančišek nagovoril in pel hvalospeve njegovim 65 letom v službi Cerkve. Ob tem je dejal, da je Benediktova odločitev, da se umakne v življenje tihe molitve v majhnem samostanu v vatikanskih vrtovih zelo "frančiškansko".

"Samostan ni v ničemer podoben tistim pozabljenim kotom, kamor današnja kultura odmetavanja običajno odvrže tiste, ki z leti izgubijo svojo moč," je dejal Frančišek. "Ravno nasprotno." Samostan je namreč po njegovih besedah podoben Porziuncoli, majhni kapeli v Assisiju, kjer je njegov soimenjak, sveti Frančišek, ustanovil svoj red in v njej preživel poslednje dni.