Berlusconi je prepričan v svoj petkov uspeh. Foto: Reuters
Berlusconi je prepričan v svoj petkov uspeh. Foto: Reuters
Berlusconi ostro nad opozicijo

Pred napol prazno poslansko zbornico, saj je pretežni del opozicije napovedal obstrukcijo nagovora in glasovanja o zaupnici, je Berlusconi izpostavil, da niti tehnična vlada niti predčasne volitve niso pravi odgovor na težave, v katerih se je znašla država. Prepričan je, da bo vlada v petek zaupnico dobila, njen cilj za naprej pa je iz države pregnati pesimizem, ki jo je zajel.

"Moja vlada je pripravljena in edina sposobna popeljati državo iz krize," je povedal Berlusconi in dodal, da čeprav ima država šibko gospodarsko rast z neprožnim trgom dela in se ubada z ozkimi grli v prometni infrastrukturi, je še vedno bogata in živa. "Gospodarstvo bomo oživili s pripravljeno davčno in sodno reformo ter reformo državne uprave," je povedal Berlusconi.

Italijanski premier, ki je glasovanje o zaupnici napovedal po tem, ko je v torek koalicija doživela poraz pri potrjevanju tehničnega poročila o proračunu v prejšnjem letu, je prepričan, da opozicijsko levico združuje le nasprotovanje njemu, o vseh drugih vprašanjih pa imajo opozicijski poslanci deljena mnenja.

Kritiki premierja tudi iz lastnih vrst
Predsednik republike Giorgio Napolitano, ki je pristojen za razpust parlamenta, je Berlusconija pozval, naj jasno dokaže, da je vlada še operativna in sposobna vladati. Opozicija je zahtevala, naj premier po izgubi večine v poslanski zbornici odstopi, vse več pa je tudi namigov, da agonija vlade premierja, ki mu sodijo v štirih različnih sodnih procesih, ne bo več trajala dolgo.

Italijanski premier namreč kritik ni deležen le iz opozicijskih klopi, ampak so z njim nezadovoljni tudi nekateri njegovi poslanci. Prav skupina 30 uporniških poslancev, zbranih okoli nekdanjega ministra za industrijo Claudia Scajole, je na torkovem glasovanju prispevala k zavrnitvi poročila o državnih financah.

Berlusconi prepričan, da bo uspel tudi tokrat
Tokrat bo parlament o zaupnici Berlusconijevi vladi, ki jo je sestavil leta 2008, glasovala že 44. Nazadnje se je v podobnih težavah znašel lani ob razkolu z dolgoletnim zaveznikom Gianfrancom Finijem. Takrat je glasovanje o zaupnici preživel z le nekaj glasovi večine.

Če zaupnica premierju ne bo izglasovana, bo moral 75-letni Berlusconi odstopiti s položaja predsednika vlade. Prepričan je, da bo zaupnico tudi tokrat dobil, saj glasovanje ni tajno, pač pa poimensko, in zato številni dvomijo, da bi se več vladnih poslancev kljub nezadovoljstvu javno izpostavilo in glasovalo proti vladi, vse pa bo znano v petek.

Berlusconi ostro nad opozicijo