Berlusconi se poleg škandalov spoprijema še s politično in gospodarsko krizo, a je vseeno preživel novo glasovanje o zaupnici vlade. Foto: Reuters
Berlusconi se poleg škandalov spoprijema še s politično in gospodarsko krizo, a je vseeno preživel novo glasovanje o zaupnici vlade. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi
Desnosredinsko vlado so podprli tudi tisti odpadli poslanci, ki so v torek zakrivili zavrnitev tehničnega poročila o proračunu, ki je predtem veljal za rutinsko zadevo. Foto: Reuters
Berlusconi ostaja italijanski premier

Vlada "Il Cavalierija" je v torek v parlamentu doživela boleč poraz, saj njegovi koaliciji ni uspelo zbrati dovolj podpore za sicer rutinsko poročilo o lanskem proračunu.

Berlusconi je pričakoval, da bo dobil zaupnico, in res ga lasten občutek ni varal. Poznavalci politike na Apeninskem polotoku ugotavljajo, da je znova zmagal strah pred neizvolitvijo številnih poslancev.

V torek proti, v petek za vlado
Zaupnico vladi je podprl tudi nekdanji minister za industrijo Claudio Scajola, ki je v preteklih dneh s skupino kakšnih 30 poslancev povzročil napetosti znotraj Berlusconijeve stranke. Odločilno pa je prispeval tudi k zavrnitvi tehničnega poročila o proračunu za lani, zaradi česar je moral premier napovedati glasovanje o zaupnici vladi. Zaupnica Berlusconiju ni bila povsem zanesljiva, saj se zaradi svoje politike spoprijema z nezadovoljstvom znotraj lastne stranke, z nezanesljivo podporo poslanske skupine Odgovornih in na glasovanju bi utegnil manjkati kateri od poslancev Severne lige.

Štirje glasovi preprečili nesklepčnost
Večina opozicijskih poslancev je bojkotirala obrazložitev glasov pred samim glasovanjem, prav tako tudi prvi poziv k oddaji glasov. S tem so skušali doseči nesklepčnost, a je glasove oddalo 319 poslancev, s čimer so presegli 315 potrebnih glasov. Poslanci desnice so bili med obrazložitvijo svojih glasov izjemno kritični. Slišati je bilo, da se opozicijski poslanci raje pojavljajo na televiziji, kot pa da bi bitke bili v poslanskih klopeh.

Poslanci desnice so bili kritični tudi zaradi očitkov opozicije, da se v parlamentu trguje z glasovi. Vodja Italije vrednot Antonio Di Pietro je namreč Berlusconija obtožil, da si glasove za zaupnico zagotavlja s podkupninami.

Vladne stranke zahtevajo Finijev odstop
Med tarčami kritik se je znašel tudi predsednik poslanske zbornice in vodja opozicijske stranke Prihodnosti in svobode Gianfranco Fini. Poslanec Ljudstva svobode Fabrizio Cicchitto ga je pozval k odstopu z mesta predsednika poslanske zbornice, ker po njegovem mnenju kot vodja opozicijske stranke ni nadstrankarski.

S podobnimi težavami se je Berlusconi nazadnje spoprijel lani ob razkolu z dolgoletnim zaveznikom Gianfrancom Finijem, ko je glasovanje o zaupnici preživel z le nekaj glasovi večine.

Berlusconi ostaja italijanski premier